Perkara Yang Anda Harus Tahu Sebelum Menyalahkan Tali Pancing Anda

Isu kekuatan sesuatu brand tali pancing telah lama menjadi satu debat yang tidak pernah ada penyelesaian kerana kita sebagai pengguna tidak mungkin akan dapat memahami kenapa ia direka sebegitu oleh pengeluar. Walaupun tiada jawapan yang tepat namun serba sedikit ia dapat membantu kita memahami kenapa tali pancing itu diperbuat sedemikian oleh engineer yang bertauliah dan yang telah membuat pelbagai ujian lapangan sebelum ia berada dipasaran.

japanese-western-fishing-line

Tahukah anda bahawa kebiasaan tali dikategorikan Japanese Fishing Line dan Western Fishing Line?

Pemahaman yang paling mudah supaya dapat difahami oleh semua pemancing ialah Western Fishing line di uji dengan menggunakan knot (ikatan knot) manakala Japanese fishing line pula di uji terus menggunakan tali utama. Tali western mempunyai breaking point yang lebih tinggi dari tali Japanese. Contohnya: Jika tali western 20lb berkemungkinan ia akan putus pada 25-30lb manakala tali Japanese di poundage yang sama berkemungkinan ia akan putus pada 22-25lb sahaja.

Note: Saya akan buat artikel yang berlainan untuk topik test line (ujian tali) ini supaya anda lebih memahaminya.

Pengiraan Metrik dan Skala Untuk Tali Pancing Jepun dan Barat

Nylon telah dicipta oleh Dupont Nylon 66 sebagai mono-polimer dalam 30-an, dan ia masih bahan utama untuk pancing. Ia murah, kuat, telus, dan agak tahan lasak (geseran). Tali Premium nilon pada hari ini ditambah dengan lapisan tahan geseran, pengeras untuk lebih sensitif, pelembut untuk lontaran lebih mudah, dan lapisan licin untuk mendapatkan jarak dalam lontaran dan untuk kegunaan sasaran masing-masing.

Tali fluorocarbon pula telah diperkenalkan oleh Kureha (Seaguar) pada tahun 1971. Ia mempunyai struktur yang jauh lebih keras dan kadar regangan yang kurang berbanding dengan nilon; dan ia adalah lebih sensitif. Ia telah lama digunakan sebagai leader kerana ia adalah sangat keras dan tidak akan muat ke reel. Kini perubahan pada teknologi telah membantu semula ciptaan tali fluorocarbon dan inovasi untuk menghasilkan tali dengan bahan berganda, seperti teras lembut dan permukaan keras. Tali Toray Super Hard Pro Fluorocarbon, yang diperkenalkan pada tahun 1992, telah mengubah tali standard bagi accessories rigging (finesse rigs). Kini, pemancing air tawar di Jepun menggunakan tali fluorocarbon untuk reel spinning mereka. Ini adalah kerana tali fluorocarbon tenggelam lebih cepat ke dalam air, dan ia juga membantu sinker sampai ke target dengan lebih cepat.

Walau bagaimanapun, selepas mereka mula memperbaiki dan membuat perubahan ke atas produk mereka, standard tali di kedua-dua negara mula beralih dalam dua pemahaman tersendiri untuk kegunaan yang lebih sesuai dengan cara pancingan mereka. Pengeluar tali US masih menggunakan ketebalan dan menunjukkan dan mengekalkan ujian LB, tetapi dijual sebagai tali baru yang dilabel “stronger lines”. Sebaliknya pengeluar tali di Jepun menggunakan kekuatan sebenar dan mengekalkan ujian LB tetapi dijual sebagai tali halus dan dilabel sebagai “casting farther and catching more.” Oleh itu, tali AS adalah lebih tebal dan lebih kuat daripada tali Jepun dengan ujian lb yang sama.

Ditambah kepada perbezaan dalam strategi pemasaran, IGFA (International Game Fishing Association) peraturan mempunyai kesan besar pada tali Jepun. Di bawah undang-undang IGFA, talian perlu putus sebelum ujian LB dinyatakan. Pengeluar tali Jepun melihat tali untuk kelayakan IGFA sebagai standard kualiti, dan mereka mengeluarkan kekuatan tali yang hampir dengan ujian LB sebaik mungkin yang tidak melebihi spesifikasinya. Ini kerana IGFA akan membatalkan rekod, jika tali yang digunakan melebihi dari yang didakwa.

Tali nilon ujian-LB dan standard ketebalan (data dari Toray dan Stren) tali dari ketebalan yang dibandingkan. Sila lihat di carta berikut. Kebanyakannya, tali Jepun adalah 1-2 kali lebih nipis daripada tali AS jika kita bandingkan dengan tali ujian LB yang sama. Ia tidak bermakna tali Jepun lebih kuat. Saya percaya kekuatan bahan kebanyakannya serupa untuk tali asas. Tali US hanyalah lebih kuat daripada yang dinyatakan ujian LB. Ia adalah baik untuk pemancing jenis ikan bass, tetapi tidak sesuai untuk pemancing yang mencari rekod. Sila pastikan anda menggunakan tali IGFA yang di sarankan apabila anda mencabar untuk rekod dalam kelas ujian LB. Saya juga menambah berat tali tradisional Jepun diukur nombor “gou” sebagai # nombor. Ini simbol yang masih popular di kalangan pemancing. Tali 4lb di Jepun dipanggil sebagai # 1 tali gou, dan 8lb adalah # 2 gou. Kekuatan dan berat tali adalah lebih kurang maksudnya, dan “gou” adalah mudah untuk difahami dan diingat.

Japanees-to-Western-line-scale
Japanees-to-Western-line-scale

Note: 号 = #

Perkara yang telah mengelirukan saya adalah jadual tali di atas dimana tali 4 号 disenaraikan sebagai 0.330mm (jp) dan 16lb (jp) dalam jadual di kiri. Namun di jadual (US) sebelah tali 0.330mm (usa) ialah 12lb (usa). Mengapa perbezaan sebanyak 4lb?

Bagi saya pengiraan mm di Jepun ialah mm di Amerika dan lb di Jepun adalah lb di Amerika. Atau sepatutnya. Dan tali yang diperbuat daripada bahan yang sama, nilon atau fluorocarbon, jika diameter tali yang sama jadi sepatutnya line rating juga seharusnya sama tidak kira di mana ia dibuat. Jadi persoalannya sekarang; mengapa tidak tali 0.330mm tidak sama lb nya dalam kedua-dua jadual atau kedua-dua negara?

Selepas membaca pelbagai artikel saya telah menemui serba sedikit sejarah yang mengatakan standard sesuatu tali nilon di Jepun saiz tali adalah berdasarkan kira 1 号 = 0.165mm untuk tali nilon.

Pada awal taun 30-50an sutera adalah salah satu industri yang paling penting di Jepun, dan Jepun adalah pengeksport terbesar sutera yang berkualiti.

Pada tahun 1947 salah satu syarikat yang dikenali Toyo Rayon atau Toray telah membuat satu kenyataan / standard dengan mengatakan 1 号 = 0.165mm. Dan pada tahun 1959 beberapa perubahan lain juga telah berlaku dalam bagaimana tali diukur untuk mencuba menjadikannya satu standard atau panduan yang lebih tepat. Dan pengiraan diameter ini nampaknya telah kembali pada sejarah dimana cara tali sutera diukur pada masa dahulu. Mereka mengambil panjang standard (lebih kurang 1.515m) tali sutera dibuat untuk menjadi saiz yang diberikan, ditimbang dan dikira apa purata diameter tali sutera itu diukur. Tidak kira apa yang diperolehi purata tali sutera .165mm adalah ukuran standard lama dan kini ia dikenali sebagai 1 号.

Bagaimana ketebalan garis sutera diukur telah dirujuk kembali dari sejarah lama yang berasal dari China. Sebaliknya isu no. (号) vs ujian ditetapkan hari ini oleh JIS (Jepun Industri Standard) tiada satu pun undang-undang piawaian yang ditetapkan untuk dipatuhi.

Walaubagaimana pun setahu saya ia di Jepunm mereka mengambil panjang standard tali dan mengukur berat serta mengira purata diameter tali itu. Ini berbeza dari apa yang dilakukan di Eropah atau Amerika Syarikat.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut sila semak Wikipedia Jepun untuk tali pancing, jadual di sebelah kiri pada skala tali yang paling hampir untuk menjadi tepat ke meja standard dicetak di halaman Wikipedia. Dalam jadual Wikipedia 4 号 = 0.331 mm iaitu sama dengan 8kg untuk talian nilon dimana 8kg = 17.637lb jika ditukar dari kg. Namun ini adalah standard bagi talian nilon, untuk fluorocarbon adalah berbeza sedikit.

Wikipedia Jepun: Tali Memancing (釣 り 糸) menyebut beberapa perkara dalam jadual standard dan juga menunjukkan graviti tertentu untuk sesuatu jenis tali.

Wikipedia Jepun untuk standard tali pancing:

https://ja.wikipedia.org/wiki/%E9%87%A3%E3%82%8A%E7%B3%B8

ナイロンライン = nylon line

フロロカーボンライン = fluorocarbon line

PEライン = Polyethylene Line

比重 = specific gravity

太さ = the thickness or diameter

ナイロンラインの強度 = the strength of nylon line.

Perhatikan bahawa amalan biasa berlaku seperti yang dilihat dalam jadual ini dan juga di atas jadual tali itu. Jika anda kali 2 ganda bilangan 号 anda juga menggandakan bilangan ujian. 1 号 = 2kg, 2 号 = 4kg dan 4 号 = 8kg.

Ayat di bawah tajuk – なぜ1号=0.165㎜か? = mengapakah 1 号 = 0.165mm? Menjelaskan mengapa saiz ini adalah standard untuk saiz lain yang digunakan sebagai panduan.

Informasi dari page YGK adalah cukup menarik. Amat jelas mereka menunjukan kelebihan mereka sendiri kerana ia adalah produk mereka. Tetapi mereka mempunyai banyak maklumat yang baik tentang bagaimana tali diukur dan bagaimana ia berbeza dalam pengeluaran.

Sila baca bagaimana tali di ukur di page ini:

http://www.yoz-ami.jp/english/line_technology/index.html

Di mana mereka mengatakan; “As for methods of labeling fishing line world-wide, the United States uses pound notation. Europe uses a combined notation of line diameter (mm) and linear strength (kg.) In Japan, Korea and Taiwan, the thickness index used to indicate line diameter is most common, but the use of pound notation is on the rise. As just mentioned, pound notation implies that the line will break at a lower value than the labeling, but in the case of kilogram notation, the labeling represents an average value of linear strength.”

Jadi mungkin ini adalah penjelasan bagi perbezaan dalam kedua-dua jadual di laman web itu. Rupa-rupanya anda TIDAK BOLEH hanya menukar kg kepada LB, seperti yang digunakan untuk menyatakan tali pancing, kerana notasi lb membawa maksud kekuatan putus (tahap putus) = atau < lb yang dinyatakan. Dan spesifikasi kg membawa maksud kekuatan purata.

Contoh: Pernah juga ada pemancing mempertikaikan mengapa rod yang dilabel 3kg tidak boleh diterima sebagai rod ultralight. Ini adalah sebabnya. Kita tidak boleh pandai-pandai menukar kg kepada lb mengikut pemahaman sendiri. Banyak lagi yang harus difahami dan dihuraikan.

YGK mempunyai maklumat lebih banyak di website bahasa Jepun mereka tentang bagaimana tali diukur. Rajah di halaman ini adalah agak jelas tentang bagaimana ukuran tali moden dibuat. Ia lebih berdasarkan di sekitar 1 号.

Website YGK bahas Jepun:

http://www.yoz-ami.jp/line_technology/039.html

Kesimpulan

Perbezaan ini menyebabkan beberapa masalah apabila anda terus mengimport reel model Jepun kerana Shimano Jepun dan Daiwa Jepun menggunakan standard tali Jepun untuk kapasiti tali. Oleh itu, jika anda mengisi tali AS, ia biasanya mengurangkan kapasiti tali kepada 10-20%, melainkan jika anda mengisi tali halus seperti Stren Magnathin.

Pada masa ini tali pancing paling halus ialah # 0.03, 1lb. Ia adalah dalam 0.029mm diameter, atau 0.0011 inci. Ia adalah kira-kira satu pertiga daripada ketebalan rambut. Tali-tali ini adalah ultra halus dan kebiasaan hanya digunakan untuk Ayu luring fishing, di mana anda membiarkan Ayu berenang dasar sungai untuk menarik serangan Ayu lain.

Tali pada hari ini adalah jauh maju dari apa yang kita pernah gunakan. Ia adalah lebih kuat, dan kebanyakannya direka lebih khusus untuk penggunaan yang disasarkan sama ada target ikan atau kesesuian lokasi pancingan dan lain-lain. Untuk mengambil kesempatan daripada teknologi maju ini, kita juga perlu mengemaskini kemahiran simpulan kita kerana tali pada masa kini adalah lebih licin berbanding sebelum ini.

Apa yang penting apabila membuat pilihan tali ialah anda memahaminya terlebih dahulu sebelum membelinya. Usah membuat pelbagai tuduhan tanpa periksa atau tanpa fakta mengatakan tali brand X tidak tahan cepat putus, cepat meletup dan tidak tahan lasak.

Anda harus tahu bahawa setiap tali direka khas untuk ikan mereka dinegara mereka dan di perairan mereka bukan di kawasan permainan kita. Namun mereka mencuba sehabis baik untuk membuat pelarasan supaya ia sesuai diserata dunia. Setiap tali itu direka untuk jenis ikan yang mereka buat semasa ujian lapangan. Jika anda merasakan tali brand X cepat putus maka sesuaikanya dengan jenis ikan dan game anda. Luangkan masa untuk membawa review tali tersebut untuk ilmu dan memahami kelebihan dan kekurangannya.

Mengapa ia harus dibuat begitu?

Pada pendapat saya dan hasil dari sedikit research ia adalah kerana lain tempat lain ikannya dan lain tempat lain cara pancingannya. Di Jepun ikan adalah amat sensitif jadi mereka memerlukan tali yang berdiameter halus tetapi berkuatan tinggi apabila melawan ikan. Lagi halus tali pancing lagi mudah untuk memujuk ikan namun kesan negatifnya ialah tali lebih halus diameternya akan lebih mudah putus akibat geseran atau menerima regangan secara mengejut. Ramai pemancing suka membezakan tali PE dan LB. Kedua-duanya adalah berlainan sila terima fakta ini. PE adalah diameter tali yang bertujuan lebih kepada kesesuaian kepada pengisian tali pada reel spool dan untuk meningkatkan rate strike ikan. Manakala LB ialah kekuatan tali berdasarkan geseran / regangan yang diukur melalui sesuatu kaedah untuk tujuan mencari kekuatan poundage yang sebenar, ia di ukur takat mana tali itu akan putus. Kebiasaannya jika atas kotak ditulis 10lbs ia bermaksud tali ini mampu menahan paling kurang 10lbs. Dan berapa maxima poundage sebenar adalah bergantung pada manufacturer itu sendiri berdasarkan cara pembuatan dan materials yang digunakan semasa production. Walaupun brand A dan brand B di label poundage yang sama ia tidak bermaksud mempunyai tahap putus yang sama. Lain brand lain cara buatnya dan lain brand lain bahan mentah yang digunakan.

Pada pendapat saya pemancing di Malaysia adalah lebih kepada tali western (american lines) kerana ia lebih lasak dan lebih sesuai dengan cara pancingan kita. Breaking point nya juga adalah lebih tinggi dan ini mampu memberi kepuasan dalam penggunaan tali yang dibeli. Akan tetapi jika anda ingin menguji skills dan mahu mencari extra feel dengan menggunakan tali yang breaking pointnya tidak jauh dari poundage yang sebenar maka tali keluaran Jepun mungkin boleh dicuba.

Ramai mempersoalkan tali yang halus tidak mungkin boleh menarik ikan yang bersaiz mega atau lebih besar dari kekuatan tali yang digunakan. Ini adalah pendapat orang yang cetek pengetahuan dan tidak pernah mencuba; hanya pandai SEMBANG. Jenis ini selalunya adalah jenis orang yang mempertikaikan kewujudan TUHAN dan kebolehan manusia.

Anda harus faham bahawa kejayaan seseorang adalah berdasarkan beberapa perkara yang amat penting iaitu rezeki dari NYA, kebolehan pemancing yang mempunyai kombinasi rod dan reel yang bagus dibantu dengan tali pancing yang mampu menahan asakan ikan. Anda juga seharusnya kini telah mula memahami apabila menggunakan setup ultralight bukan kekuatan badan anda menjadi faktor kemenangan tetapi kepandaian anda menggunakan rod anda untuk absorb larian ikan yang kuat daripada menggunakan 100% kekuatan tali yang sudah pastinya akan putus. Ramai tidak memahami apa itu absorb larian ikan menggunakan rod kerana bagi mereka semua ikan yang mampu membuatkan rod lentok adalah “TERBAIK” tetapi tidak memahami apa tujuan sebenar rod dibuat sedemikian. Dan yang paling penting jangan sesekali memaksa ikan besar kerana ia adalah tindakan kurang bijak. Tali yang besar poundagenya pun boleh putus akibat asakan dan paksaan inikan pula tali halus. Guna akal bukan guna hati dan pemikiran yang rosak akibat kurangnya ilmu. Untuk membuktikan anda juga mampu menarik ikan yang besar gunalah tali yang digunakan oleh pemancing-pemancing hebat yang lain seperti Berkley Fireline Crystal. Antara tali yang paling lasak dan proven yang saya sendiri telah guna bertahun-tahun lamanya.

Ingat tiada apa yang mustahil jika anda MENCUBANYA dahulu dengan cara yang betul sebelum mengkritik. Fahami kenapa, mengapa dan buatlah research bersama orang yang mampu berbuat demikian. Jangan sesekali merasa jatuh standard jika anda terpaksa menanyakan orang lain. Lebih baik bertanya dan mendapat ilmu dari menjadi orang yang hanya berlagak hebat dan SEMBANG LEBAT.

Jadi tali pancing manakah menjadi pilihan anda? Jika anda sayangkan gewang maka tali pancing western adalah lebih sesuai tetapi jika anda mencari ikan yang sensitif dengan ketebalan tali maka tali pancing Jepun boleh membantu anda. Sesuaikanlah cara pancingan anda dengan setup anda. Apa yang penting dan harus anda tahu ialah jika tali di label 6lb atau 10lb tidak kira braided atau mono ia tetap di ukur dengan kiraan yang diberikan oleh pengeluar. Tidak ada istilah tali braided lebih kuat dari tali mono atau tali mono baru kira ul. Hanya orang yang berfikiran cetek akan bercakap demikian. Setiap tali dibuat untuk tujuan sesuatu dan untuk tujuan penyesuaian dengan target ikan dan lokasi pancingan.

Segala informasi yang diberi adalah berdasarkan best efforts untuk meluahkan pendapat dan ilmu yang telah diperolehi. Ayat atau perkataan yang tidak sesuai mungkin telah digunakan dan ia adalah luar kawalan kerana kami telah mencuba sehabis baik. Jika ada cadangan sila komen. Kami akan membuat perubahan.

Check Also

Cara membuat line backing yang perfect

Kali ini, saya ingin berkongsi tentang satu kaedah membuat line backing pada spinning reel. Antara …

2 comments

  1. Tq brader
    Neu comer😄

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.