Peralatan Pancing

Fishing Rod Tips: Memahami ROD PE

Hari ini nak cerita pasai rod PE. Mohon baca sampai habis sebelum membuat sebarang spekulasi. 😅 Terbaca di facebook ada yg kata rod jigging semua guna PE. contoh pe 0.4 -1.0..PE 1 di katanya Kekuatan backbone mana kala PE 0.4 pula kekuatan tips. Ada pula yang kata PE 0.4-1.0 tu sama dengan 4-10lb berdasarkan kiraan PE1 x10= 10lb. Sambil baca …

Read More »

Fishing Reel Tips: Ratio vs Retrive Per Crank

Ratio vs Retrive Per Crank Apa itu ratio? Ratio adalah nisbah gear yang membuatkan satu kali putaran handle memutarkan beberapa kali putaran rotor. Selalu orang kata gear la. Adakah gear ratio tinggi speed boleh tinggi juga? Bergantung kepada kelajuan kayuhan dan kederat kita juga sebenarnya. Retrive per crank. Hat ni apa pulak. Selalu kebanyakan pemancing beli reel benda yang pemancing …

Read More »

Upgrading SHIMANO Sienna 500 FG

Spesifikasi Ringkas Shimano Sienna 500FG ITEM CODE: SN500FG MONO: 2/190, 4/100, 6/60 BRAID: 5/135, 8/105,10/65 WEIGHT: 180G BEARINGS: 3+1 GEAR RATIO: 5.6:1 RETRIVE PER CRANK(IN): 27 MAX DRAG: 4LB Setelah beberapa lama mengkaji dan meneliti part-part saya ambil keputusan untuk upgrade reel Shimano Sienna 500 FG yang biasa supaya menjadi lebih dari luar biasa. Project upgrade ini menelan kos lebih …

Read More »

Apa Itu Cincin Rod / Rod Guides

Pelbagai nama diberi oleh pemancing tempatan mengikut apa pemahaman mereka atau apa yang mereka dengar dari orang lain namun ia adalah benda yang sama. Ada yang panggil cincin, ada yang panggil Fuji dan ada yang panggil guide. Ia tetap sama iaitu guides. Guides terdiri daripada 2 elemen penting iaitu frame dan insert ring material. Jenama Terdapat perbagai jenama di pasaran …

Read More »

Fishing Tips: Custom Assist Hook

Jom memahami apakah kelebihan dan kekurangan membuat custom assist hook. Adakah ia lebih berbaloi atau anda lebih suka membeli untuk tidak pening kepala? Kelebihanya: – Menjimatkan. – Kosnya hampir 50-70%. – menjimatkan. – Anda boleh mengikatnya mengikut panjang serta menyuai padankanya dengan saiz/panjang jig anda, ini kerana selalunya jig anda diserang pada kedudukan yg hampir sama, ketahui lah bahawa ikan …

Read More »

Fishing Tips: Pemilihan Split Ring, Solid Ring, Kevlar

Split Ring: Penggunaan split ring yg berkualiti amat lah disarankan kerana split ring yg ekonomi akan mudah lengkang setelah berkali2 jig, swivel solid ring dimasukan kedalamnya, risiko kehilangan jig akibat terkeluar dari split ring boleh berlaku ataupun ia akan terkangkang jika tekanan berlaku terlalu tinggi ketika bertarung dgn ikan. Solid Ring: Tidak perlu yg berkualiti dan mahal kerana solid ring …

Read More »

Fishing Tips: Cara Memilih Saiz Hook Yang Sesuai Dari Treble Hook Ke Single Hook

Bagaimana kalau beli gewang yang datang dengan treble hook tetapi anda ingin menukarnya ke single hook? Bagaimana yang buat pemilihan yang sesuai? Dulu-dulu nubis sentiasa keliru macam mana la nak cari saiz single hook yang sesuai dengan gewang yang kita beli dah siap ada treble hook. Jadi lepas lalu semua proses pening kepala dan pengalaman yang sentiasa mematangkan dekat sini …

Read More »

6 Kesalahan Biasa Dibuat Apabila Menguji Rod Ultralight

Topik kali ini lebih pada kelakuan kebanyakan pemancing setelah atau semasa membeli rod. Maaf jika video agak berterabur. First time buat video macam ni hahaha 😛 berdebar-debar. Apa pun saya berharap anda dapat ilmu dari video ini yang boleh menyelamatkan anda kehilangan duit akibat kesilapan dalam menguji rod ultralight. Teknik ini bukan sahaja akan memberi kesan pada rod ultralight tetapi …

Read More »

Formula Kiraan Panjang Leader. Apakah Panjang Leader Yang Sesuai Untuk Pancingan Ultralight?

Seringkali saya menerima soalan yang sama dari peminat sukan pancingan ultralight berkenaan dengan panjang leader yang sesuai untuk setup yang mereka guna. Dan jawapan yang biasa kita dapat ialah 2 kaki ke 4 kaki atau sedepa atau 2 depa dan 6 kaki. Jadi adakah ini betul? Jawapan ini adalah betul dan tidak ada salahnya kerana semua ini berdasarkan pengalaman masing-masing. …

Read More »

Betul Ke Ultralight Fishing Tiada Kaitan Dengan Drag?

Jika soalan ini ditanya puluhan tahun yang lepas mungkin ia boleh diterima tetapi pada zaman sekarang di mana teknologi dan peralatan semakin moden, persoalan ini mungkin boleh dipertikaikan untuk tujuan KEMAJUAN DAN PEMBAHARUAN. Jom kita bercerita sedikit supaya ia lebih mudah untuk difahami. Membaca Amalan Mulia – Refresh Balik Standard 6lbs rules of thumb untuk ultralight fishing diwujudkan oleh pemancing …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo