Rod Pancing

Tips Pancing: Rod Lembut vs Rod Keras?

Arguement tentang rod lembut poundage tinggi dengan rod keras poundage rendah memang umpama isu CNR dan tapau. Tidak akan habis selagi kita masih tidak mahu menerima fakta. Kat sini nubis ingin bercerita sikit tentang rod. Jika kita belajar perbezaan tentang rod power vs rod action tentunya tiada arguement tentang rod lembut poundage tinggi dan rod keras berpoundage rendah. Rod lembut …

Read More »

Tips Pancing: Mengenal Bahagian Rod Pancing Anda

Untuk pemancing yang baru terjebak dalam dunia pancing amat penting untuk anda memahami asas rod pancing anda. Di sini saya ingin berkongsi sedikit penerangan RINGKAS mengenai rod pancing. Sila rujuk gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut. 1. Handle / Grip Merangkumi reel seat dan juga grip. Terdapat dlm full grip atau split grip..Reel seat ada pelbagai jenis untuk jenis …

Read More »

Cara Menukar Ratings Pada Rod Pancing Kiraan Oz ke Gram Dengan Mudah

Rating pada rods kadang-kadang boleh mendatangkan kekeliruan pada pemancing. Ada yang tidak pernah mengambil tahu mengapa adanya rating pada rod. Dan ini boleh mendatangkan pelbagai masalah yang seharusnya boleh di jangka tetapi terlepas pandang akibat tidak mahu mengambil tahu info yang diberi pada rod. Jadi sebaiknya sebagai pemancing yang ingin mengejar kepuasan maxima mengambil tahu serba-sedikit berkenaan dengan rod yang …

Read More »

Mengapakah Rod Pancing Diberi Rating dan Apakah Tugas Utama Rod Pancing?

ultralight-anglers-kanicen-nix-ultralight-fishing-rod-ratings

“Poundage rod saya 6-12lbs (5.4kg) tetapi ia patah apabila saya mengangkat ikan tak sampai 2kg dari air. Mengapa boleh jadi macam ini?” seorang rakan bertanya kepada saya… Ini fakta bukan mitos. Line rating (poundage) yang diberi pada rod tidak menunjukkan berapa berat ikan anda boleh angkat. Rating diberi sebagai panduan untuk memilih kekuatan klasifikasi line yang boleh digunakan untuk sesuatu …

Read More »

Review: Rod Kanicen Nix Sengat [Spinning]

Selepas jenama Kanicen Nix mengeluarkan rod edisi terhad mereka, Leebass, dua tahun lalu, kini mereka hadir lagi dengan memperkenalkan sebuah lagi produk terbaru mereka, Sengat. Sengat hadir dalam dua versi iaitu versi Spinning dan Baitcast(BC). Untuk review ini, saya akan menulis tentang versi spinning. Nama Sengat diambil daripada pengalaman pengasas Kanicen Nix, iaitu saudara Kanicen sendiri yang telah disengat tebuan …

Read More »

Mengapa anda harus memiliki rod keluaran brand Malaysia Kanicen Nix – Sengat

kanicen-nix-sengat-ultralight-rod

Salam semua Mengapa anda harus memiliki rod keluaran brand Malaysia Kanicen Nix – Sengat? Saya tertarik dengan beberapa soalan datang dari beberapa orang pembeli dan yang ingin membeli rod Sengat yang juga membuka mata saya serba-sedikit (dapat ilmu baru dari hasil perbincangan) dan dalam waktu yang sama saya dapat memberi jawapan sebab-sebab mengapa rod Sengat di reka sedemikian. Sebab 1: …

Read More »

Tips Pemilihan Rod Pancing Yang Sesuai Berdasarkan Power, Aksi dan Panjang

choosing-ultralight-fishing-rod

Mempunyai peralatan pancing yang sesuai adalah penting dalam aktiviti pancingan harian anda. Dengan adanya pelbagai pilihan umpan dan teknik, manufacturer rod telah mengeluarkan rod yang khusus untuk membuat lontaran umpan/gewang yang lebih jauh dan lebih tepat. Mereka juga telah memastikan keupayaannya seimbang dengan faktor-faktor lain untuk memberikan pemancing kelebihan apabila memancing. Seorang pemancing yang efektif kebiasaannya boleh memilih setup pancing …

Read More »

Mengapa Ring Guide Rod Berkarat atau Bertukar Menjadi Kehijauan?

menjaga-guide-ring-pancing-anda

Seringkali kita dengar apabila ada yang share pengalaman rod apabila ring guides berkarat atau bertukar menjadi kehijauan. Dan seperti biasa mereka-mereka ini akan menyalahkan pengeluar rod dan tidak diri sendiri. Mengapakah dan bagaimanakah ia berlaku? Mengikut pengalaman kami hanya ada beberapa faktor sahaja dan semuanya adalah berkaitan kesilapan pemancing itu sendiri dan bukannya pengeluar rod tersebut. Masalah sebenar: Rod yang …

Read More »

Harga Ultralight Rod Yang Menjadi Pilihan Penggemar Ultralight Fishing di Malaysia

kanicen-nix-prototype-ultralight-rods

Harga rod ultralight adalah subjektif kerana lain kedai lain harga. Namun kami disini mencuba sebaik yang mungkin untuk memberi anggaran harga rod yang ada di market. Kami berharap dengan info yang ada ini dapat memberi sedikit panduan untuk penggemar sukan ultralight fishing. Dibawah ini adalah harga rod-rod ultralight yang biasanya atau pernah digunakan oleh penggemar-penggemar sukan ultralight di Malaysia. Nasihat …

Read More »

Kenapa Rod Ultralight Mudah Patah?

punca-rod-ultralight-patah

Aduhhh baru pakai rod ni 2 kali je kot. Rod brand nie memang tak boleh pakai la. Banyak da komplen aku dengar”… Itulah ungkapan seorang kawan yang saya kenal cukup lama mengamuk apabila rodnya patah. Saya cuma tersenyum dan cuba menenangkan dia. Saya sengaja membuat post ini kerana jika anda mengalami situasi yang sama “rod patah” lebih-lebih lagi rod belum …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo