Perkongsian Ilmu Pancing

Tips Memikat Ikan Seluang Menggunakan Teknik Casting

Mungkin tidak ramai tahu kita boleh memikat ikan seluang dengan teknik casting. Masih ramai juga yang tertanya-tanya bolehkah. Telah banyak pemancing ultralight dapat memancing ikan seluang atau dikenali sebagai Rasbora SPP. Ada yang kata luck dan ada yang mencuba sendiri menggunakan pelbagai teknik termasuk casting. Spesies rasbora ini bersifat omnivora. Makanan mereka pelbagai dari zooplankton, lumut, crustacea kecil sejenis kutu …

Read More »

Review: Fluorocarbon Leader Okawa Steel

fluorocarbon leader okawa steel

Untuk artikel kali ini kami akan membuat review fluorocarbon leader dari brand Okawa Steel. Penggunaan fluorocarbon leader sebagai short/shock leader amat penting bagi kaki caster yang ingin memikat ikan-ikan yang culas dan juga yang memancing di kawasan yang agak mencabar seperti reba-reba kayu atau pun batu kerana ia akan membantu dalam menahan asakan ikan yang membawa lari umpan ke kawasan …

Read More »

Ketuk Dasar Menduga Ikan Baung

ikan baung menggunakan sailang rod ultralight dengan gewang diver

Jumaat, 17 ogos 2018. Saya dan sahabat saya Ky Reii telah pergi satu trip memancing spesies dasar yang agresif. Oleh kerana sering kali tercabar dengan keganasannya berdasarkan pengalaman yang lalu membuatkan saya ingin menduga kembali spesies bermisai ini menggunakan setup yang berlainan. Mengenali Ikan Baung SPESIES Hemibagrus Nemurus atau lebih kita kenali sebagai ikan Baung merupakan spesies ikan air tawar yang …

Read More »

Teknik Membottom dan Umpan Mujarab Memancing Ikan Temperas

ikan temperas kanicen nix teknik membottom

Perjalanan mencari sebarau bertukar kepada teknik membottom akibat air sungai yang keruh. Ini telah memberi kami peluang untuk mencuba bottom menggunakan setup ultralight. Dikatakan sungai ini terdapat pelbagai spesis ikan yang menjadi idaman kaki bottom seperti ikan baung, temperas, terbul, lais, selat dan macam-macam lagi. Ikan temperas kian dilupakan kerana bukan mudah untuk mencarinya lebih-lebih lagi di kawasan bandar seperti …

Read More »

Memukau Serigala Sungai Dengan Spoon

lyee-caster-menggunakan-micro-spoon-kanicen-nix-grenti-strike-red-eye-memburu-sebarau-sungai

Ikan sebarau atau dikenali juga sebagai Hampala adalah sejenis ikan serigala sungai yang amat diminati oleh kaki casting. Tidak kira saiz walaupun curut ia tetap memberi tentangan yang hebat. Pelbagai pengalaman dapat kita dengar dari kaki sebarau akan kekuatannya yang tiada tolok bandingan. Teknik memburu sebarau bergantung pada setiap invidividu dan juga kawasan. Ada kawasan penggunaan gewang amat sesuai kerana …

Read More »

DIY IDEA-Video: Cara-Cara Membuat Casting Jigs

DIY-ivideo-how-to-do-casting-jigs-cara-cara-membuat-casting-jigs

Kebanyakan kita ramai yang meminati landbase jiging dan agak sukar untuk mendapatkan jig yang ringan bersesuaian dengan pancingan ultralight. Kalau ada pun, harganya boleh merobekkan poket. Daripada pengalaman sendiri saya kongsikan cara mudah untuk membuat microjig. Kos untuk membuat jig ini tidak melebihi RM2.00 untuk sebiji begantung pada materials yang anda beli dan ingin gunakan. Untuk permulaan nasihat saya ialah …

Read More »

PEMILIHAN SOFT FROG MENGIKUT KEADAAN SPOT

Assalamualaikum/Salam Sejahtera, Lama bener saya tidak up artikel dalam ruangan website ini, bukan sahaja kering idea malah sering kumpau kahkah…baiklah pada coretan kali ni saya akan ceritakan sedikit pasal katak lembut (SOFT FROG), jangan ingat lelaki sahaja yang lembut, katak pun ada hokayys. Seperti biasa, ruangan kali ni semestinya ada kaitan dengan ikan kegemaran saya iaitu haruan. Hehe…seperti yang semua …

Read More »

Teknik Memburu Haruan Runtu

kanicen nix grenti strike curly tail white

Mungkin ramai yang tidak pernah mendengar ikan Runtu yang juga dikenali sebagai Haruan Runtu. Ia adalah salah satu species yang amat sukar ditemui dan setakat yang kami ketahui ia berada di Sabah dan Sarawak sahaja. Haruan Runtu tidak besar saiznya dan biasanya digelar sebagai ikan curut tetapi sikapnya yang agresif dan menjaga kawasan membuatkan ia seronok untuk diburu sebagai pemancing. …

Read More »

Kadang-Kadang Mancing Ikan Haruan Boleh Kecewa Dibuatnya

trip memancing ikan haruan

Ada orang cakap senang je mancing haruan ni. Nak cakap salah tak jugak, nak cakap betul pun tak jugak. Bagi saya kadang-kadang boleh kecewa apabila apa yang dicari terlucut depan mata. Lagi geram apabila saiz pula memang saiz idaman. Geram sampai bawak balik motor masih terbayang-bayang di kepala situasi yang terjadi. Aduhhhh… Sepanjang perjalanan balik memang ada rasa tidak puas …

Read More »

Seliat-Liat Ikan Pasti Ada Caranya Jika Ada Kepelbagaian Usaha

wawan-peacock-bass-kanicen-nix-sailang-grenti-strike-soft-plastic

Bila bangun pagi, benda yang pertama sekali terfikir di kepala, nak pergi mancing. Kena pula tak kerja. Tapi nak pergi mancing dekat mana?? Berfikir sejenak. “Hmm pergi Tasik Prima je la”, bisik dalam hati. Apa lagi, mandi, siap-siap, start kereta, terus shoot ke tasik prima. Sampai di Tasik Prima dalam pukul 6.45am, hari masih gelap, so apa lagi, siapkan barang …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo