Kanicen Nix

Kanicen Nix
Hey guys! You can call me Kanicen and I'm a nature lover. I spend most of my time outdoor with fishing. I have to admit that I am not an expert but I will do my best to share with you interesting stuffs I know. I love ultralight game which means I live to challenge myself with UNREALISTIC LOGIC for satisfaction.

Memahami Ratings Buoyancy untuk Personal Flotation Device (PFD) Life Vest

Apakah maksud Buoyancy di PFD anda? Kebanyakkan orang dewasa hanya memerlukan tambahan 7 hingga 12 lbs Buoyancy (daya apung) untuk membuatkan kepala anda timbul di atas air. PFD boleh memberikan “extra lift”, dan ianya membuatkan anda kekal terapung sehingga bantuan datang. Berat anda bukan sahaja faktor di dalam mencari “extra lift” yang anda perlukan di dalam air. Lemak badan, saiz …

Read More »

Fishing Safety Tips: Jacket Keselamatan

PFD ialah personal flotation devices ia membuatkan ada terapung apabila di dalam air. Terdapat sejumlah perbezaan fungsi antara keduanya, tetapi pada dasarnya, PFD dirancang untuk membantu orang yang sedar (itulah sebabnya mereka juga sering disebut sebagai ‘Buoyancy Aids’), sementara life jacket dapat berkesan menyokong mereka yang tidak sedarkan diri. Pilih Life jacket (jacket keselamatan) yang sesuai dan Personal Flotation Devices …

Read More »

Fishing Safety Tips: Melakukan Servis Refill Cartridge & Gas PFD Jenis Waist

Keselamatan amat penting bagi kita sebagai pemancing yang sentiasa bermain dengan air. Kebanyakkan pemancing tidak begitu peka akan keselamatan semasa memancing dan dalam sedar tidak sedar makin banyak malapekata yang kita dengar kebelakangan ini. Adakah nyawa tidak bernilai sehingga tidak sanggup membeli jacket keselamatan? Personal Flotation Devices (PFD) Benda penting untuk keselamatan nyawa kita mohon jangan abaikan keselamatan kerana ia …

Read More »

Fishing Tips: Custom Assist Hook

Jom memahami apakah kelebihan dan kekurangan membuat custom assist hook. Adakah ia lebih berbaloi atau anda lebih suka membeli untuk tidak pening kepala? Kelebihanya: – Menjimatkan. – Kosnya hampir 50-70%. – menjimatkan. – Anda boleh mengikatnya mengikut panjang serta menyuai padankanya dengan saiz/panjang jig anda, ini kerana selalunya jig anda diserang pada kedudukan yg hampir sama, ketahui lah bahawa ikan …

Read More »

Jom Belajar: Manual Hot Stamping For Metal Jig

Perkongsian oleh Mizan Zaid bagaimana proses manual hot stamping jigs bagi jig anda yang telah rosak atau kusam. Tips ini berdasarkan pengalaman yang ada jadi jika ada kekurangan mohon tunjuk ajar. Moga ilmu yang dikongsikan ini bermanfaat. Jangan lupa subscribe channel MizAngler Channel 🙂 Kredit: Mizan Zaid Nota: Segala informasi yang diberi adalah berdasarkan best efforts untuk meluahkan pendapat dan …

Read More »

Fishing Tips: Pemilihan Split Ring, Solid Ring, Kevlar

Split Ring: Penggunaan split ring yg berkualiti amat lah disarankan kerana split ring yg ekonomi akan mudah lengkang setelah berkali2 jig, swivel solid ring dimasukan kedalamnya, risiko kehilangan jig akibat terkeluar dari split ring boleh berlaku ataupun ia akan terkangkang jika tekanan berlaku terlalu tinggi ketika bertarung dgn ikan. Solid Ring: Tidak perlu yg berkualiti dan mahal kerana solid ring …

Read More »

Fishing Tips: Cara Memilih Saiz Hook Yang Sesuai Dari Treble Hook Ke Single Hook

Bagaimana kalau beli gewang yang datang dengan treble hook tetapi anda ingin menukarnya ke single hook? Bagaimana yang buat pemilihan yang sesuai? Dulu-dulu nubis sentiasa keliru macam mana la nak cari saiz single hook yang sesuai dengan gewang yang kita beli dah siap ada treble hook. Jadi lepas lalu semua proses pening kepala dan pengalaman yang sentiasa mematangkan dekat sini …

Read More »

Jigging: Titik Berat dan Bentuk Jig Akan Mempengaruhi Aksinya

Artikel kali ini di ambil dari rakan bernama Indra Irwan Ismail (Daiwa Malaysia Ambassador) yang sudi memberi tips dalam memahami Titik Berat dan Bentuk Jigs Yang Akan Mempengaruhi Aksinya. Tips: Aksi jig bergantung pada bentuk dan titik beratnya dan bukan pada jenama, jig yang ekonomi juga akan beraksi sama jika ianya mempunyai bentuk yg serupa. Semakin lebar pemukaan jig anda …

Read More »

6 Kesalahan Biasa Dibuat Apabila Menguji Rod Ultralight

Topik kali ini lebih pada kelakuan kebanyakan pemancing setelah atau semasa membeli rod. Maaf jika video agak berterabur. First time buat video macam ni hahaha 😛 berdebar-debar. Apa pun saya berharap anda dapat ilmu dari video ini yang boleh menyelamatkan anda kehilangan duit akibat kesilapan dalam menguji rod ultralight. Teknik ini bukan sahaja akan memberi kesan pada rod ultralight tetapi …

Read More »

Bagaimanakah Cara Mengukur Bearing Reel Pancing Anda?

Bearing datang dalam bermacam saiz mengikut saiz reel dan juga bergantung pada reka bentuk sesuatu reel pancing yang dibuat oleh pengeluar. Kebiasaannya reel pancing yang berkualiti dan berjenama akan ada panduan saiz bearing yang digunakan untuk tujuan memudahkan pengguna jika ingin mencari bearing. Ia juga akan memudahkan untuk penjual bearing mengetahui saiz bearing yang dicari seperti 5x11x4 atau 3x10x4. Tetapi …

Read More »