Kanicen Nix

Kanicen Nix
Hey guys! You can call me Kanicen and I'm a nature lover. I spend most of my time outdoor with fishing. I have to admit that I am not an expert but I will do my best to share with you interesting stuffs I know. I love ultralight game which means I live to challenge myself with UNREALISTIC LOGIC for satisfaction.

Mengapa Tali Pancing Cepat Putus?

tali-mancing-reput-akibat-penjagaan-kurang-baik

Artikel kali ini menjawap rakan-rakan pancing yang bertanyakan beberapa soalan berkenaan tali pancing yang biasa mereka guna. Kebanyakkannya tidak puas hati kerana tali yang mereka pakai mudah putus dan reput. Soalan 1: Tali Apa Yang Best Jawapan saya sungguh mudah iaitu beli tali yang proven dari brand yang proven kerana rod anda lagi penting dari tali dari brand yang tiada …

Read More »

Teknik Memburu Haruan Runtu

kanicen nix grenti strike curly tail white

Mungkin ramai yang tidak pernah mendengar ikan Runtu yang juga dikenali sebagai Haruan Runtu. Ia adalah salah satu species yang amat sukar ditemui dan setakat yang kami ketahui ia berada di Sabah dan Sarawak sahaja. Haruan Runtu tidak besar saiznya dan biasanya digelar sebagai ikan curut tetapi sikapnya yang agresif dan menjaga kawasan membuatkan ia seronok untuk diburu sebagai pemancing. …

Read More »

Kadang-Kadang Mancing Ikan Haruan Boleh Kecewa Dibuatnya

trip memancing ikan haruan

Ada orang cakap senang je mancing haruan ni. Nak cakap salah tak jugak, nak cakap betul pun tak jugak. Bagi saya kadang-kadang boleh kecewa apabila apa yang dicari terlucut depan mata. Lagi geram apabila saiz pula memang saiz idaman. Geram sampai bawak balik motor masih terbayang-bayang di kepala situasi yang terjadi. Aduhhhh… Sepanjang perjalanan balik memang ada rasa tidak puas …

Read More »

Seliat-Liat Ikan Pasti Ada Caranya Jika Ada Kepelbagaian Usaha

wawan-peacock-bass-kanicen-nix-sailang-grenti-strike-soft-plastic

Bila bangun pagi, benda yang pertama sekali terfikir di kepala, nak pergi mancing. Kena pula tak kerja. Tapi nak pergi mancing dekat mana?? Berfikir sejenak. “Hmm pergi Tasik Prima je la”, bisik dalam hati. Apa lagi, mandi, siap-siap, start kereta, terus shoot ke tasik prima. Sampai di Tasik Prima dalam pukul 6.45am, hari masih gelap, so apa lagi, siapkan barang …

Read More »

Membottom Ikan Lampam Menggunakan Pancingan Setup Ultralight

ikan-lampan-dengan-rod-sailang

Usah terhadkan penggunaan setup ultralight anda pada casting sahaja. Kadang-kadang kita perlu ubah mood untuk mencari keseronokkan game ultralight. Membottom adalah salah satu cara teknik pancingan yang kian dilupakan lebih-lebih lagi pada pemancing yang suka teknik casting. Lokasi Sampai di lokasi sekitar 6.15 petang. Lokasi yang dituju hanyalah tepi jalan di Parit Dua Timur Sungai Besar dan kawasan berdekatan. Setup …

Read More »

Trip Mancing Ke Royal Belum Menggunakan Setup Ultralight

ikan sebarau royal belum dengan rod sailang kanicen nix

Trip camping dan mancing ke Sg, Kejar, Royal Belum telah kami plan beberapa bulan dahulu. Motif kami trip ini lebih pada mengeratkan silaturahim sesama pemancing yang telah lama kenal di alam maya. Seramai 15 orang rakan pancing lain telah menyertai trip mancing kali ini. Target utama kali ini ialah spesis ikan Sebarau (Hampala) Sg. Kejar yang dikatakan boleh membuat pemancing …

Read More »

Apakah Yang Perlu Untuk Membuat Lontaran Tepat Menggunakan Seup Ultralight?

kanicen-nix-accuracy-fishing-techniques-lontaran-cast-tepat

Ada seorang rakan bertanya “Untuk dapatkan balingan yang tepat ke sasaran”. Bagaimana? 1. Practise make perfect (Pengalaman Mengajar) 2. Balance and matching setup yang digunakan 3. Creativity dalam membuat adjustment 4. Memahami body anda 5. Memahami arah angin 6. Memahami berat gewang 7. Memahami reel anda 8. Memahami rod anda 9. Memahami style pancingan anda 10. Memahami paten umpan anda …

Read More »

Syoknya Ultralight Fishing Apabila Anda Mula Ketagih

ikan-sebarau-dua-jalus-hampala-double-stripe-kanicen-nix-sailang-red-eye

Jika ditanya pendapat saya kenapa saya jatuh cinta pada teknik pancingan ultralight? Jawapan yang sangat mudah kerana saya inginkan kepuasan yang simple tanpa memaksa diri ketika mencari strike. Memang agak kekok pada mulanya apabila beralih daripada penggunaan rod heavy kepada ultralight. Macam-macam terjadi contohnya gewang jangan cakaplah, banyak yang jadi korban. Tapi itu semua bukan punca pematah semangat. Banyak juga …

Read More »

Weekend Trip Hunting Baby Hampala With Micro Spoon

Baby Hampala is one of my favorite fish when I use ultralight setup. As we all aware hampala don’t hesitate to run away once they strike. Imagine 2-3 inches size hampala on ultralight. No words can explain the fun of hunting them. They just wait the victims around fast current area and on the drop normally they will strike and …

Read More »

Perfect Cast With Ultralight Fishing Setup

kanicen-nix-fishing-techniques

I just got a question asking me “how to cast accurately using Ultralight Fishing Setup”? 1. Practise make perfect 2. Balance and matching of your setup 3. Creativity in adjusting 4. Understand your body 5. Understand the wind direction 6. Understand the bait weight 7. Understand your reel 8. Understand your rod 9. Understand your fishing style 10. Understand your …

Read More »