Fishing Safety Tips: Jacket Keselamatan

PFD ialah personal flotation devices ia membuatkan ada terapung apabila di dalam air. Terdapat sejumlah perbezaan fungsi antara keduanya, tetapi pada dasarnya, PFD dirancang untuk membantu orang yang sedar (itulah sebabnya mereka juga sering disebut sebagai ‘Buoyancy Aids’), sementara life jacket dapat berkesan menyokong mereka yang tidak sedarkan diri.

Pilih Life jacket (jacket keselamatan) yang sesuai dan Personal Flotation Devices datang di dalam pelbagai jenis, dan sepatutnya ianya di pilih mengikut aktiviti atau keadaan boating.

Terdapat 5 jenis PFD life jacket dengan US Standards – USCG Approved.

Type I: Offshore Life Jackets

Jenis ini menawarkan daya apung terhebat (lebih dari 20 paun) dan direka terutamanya untuk kegunaan offshore. Ianya sangat besar untuk dipakai tetapi mempunyai kelebihan yang berbeza untuk menjadikan orang yang tidak sedarkan diri menghadap muka ke atas di dalam air. Ianya boleh di kenali dengan melihat support di kepala yang agak besar.

Type II: Near-shore Vests

Jenis ini juga direka untuk menjadikan orang yang tidak sedarkan diri menghadap muka ke atas semasa di dalam air. Ianya menawarkan daya tarikan minimum 15.5 paun dan biasanya dipilih untuk lawatan berperahu dekat pantai. Walaupun tidak betul-betul bergaya, harga mereka yang murah dan pembinaan yang sederhana menjadikan jaket pelindung Jenis II menjadi kegemaran lama bagi pelayaran yang ingin memenuhi syarat keselamatan Pengawal Pantai.

Type III: Flotation Aids

Jenis ini juga menawarkan daya tarikan 15.5 paun. Sering disebut sebagai “rompi ski,” gaya mereka yang nyaman dan sesuai menjadikan mereka pilihan yang sangat baik untuk sukan air dan juga penggunaan penumpang umum. Jaket Jenis III biasanya mempunyai pintu masuk dan gesper depan, atau penutup gesper dan ritsleting. Jenis III direka untuk pemakai yang sedar dengan kemungkinan menyelamatkan diri. Jaket Jenis III tidak dijamin akan memusingkan muka ke atas jika pemakai tidak sedarkan diri di dalam air.

Type IV: Throwable Devices

Alat pengapungan peribadi ditetapkan sebagai “bahan pelempar”, dan biasanya berbentuk cincin (seperti tayar) atau kusyen rata yang dapat dilemparkan kepada orang yang jatuh tanpa diduga di dalam air. PFD Jenis IV adalah untuk dipegang, bukan dipakai oleh pengguna. Mereka menawarkan daya apung minimum 16.5 paun. Jangan gunakan ia sebagai bantal tempat duduk. Lama kelamaan, ia akan merosakkan foam dan mengurangkan jumlah pengapungan.

Type V: Special-use Devices

Jenis ini adalah PFD penggunaan khas, sering digabungkan menjadi jaket pengapungan, rompi arung jeram, bahkan tali pinggang pelayaran semasa memancing dan sebagainya. Ianya harus digunakan hanya untuk tujuan yang dimaksudkan.

Berharap sedikit penjelasan mengenai life jacket ini dapat memberi anda sedikit tips yang boleh membantu anda dalam membuat pilihan dan juga tahu dimana kegunaannya.

Untuk rujukan lebih lanjut anda boleh boleh download file pdf di bawah:

https://www.ultralightanglers.com/download/PFD-life-jacket-jacket-keselamatan.pdf

Kredit: Rosli Othman

Nota:

Segala informasi yang diberi adalah berdasarkan best efforts untuk meluahkan pendapat dan ilmu yang telah diperolehi. Ayat atau perkataan yang tidak sesuai mungkin telah digunakan dan ia adalah luar kawalan kerana kami telah mencuba sehabis baik. Jika ada cadangan sila komen. Kami akan membuat perubahan.

Check Also

cedera-semasa-mancing-terkena-gewang

7 Tips Untuk Mengelakkan Kecederaan Semasa Memancing

Memancing telah menjadi salah satu aktiviti yang paling digemari di serata dunia tidak kira umur …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.