Tips Memancing Di Air Tawar

Memancing adalah sukan yang menyeronokkan dan memerlukan sedikit kemahiran dan masa. Bergantung kepada lokasi pancingan anda, taktikal anda untuk memujuk ikan yang dicari akan berbeza. Air payau atau sejuk memerlukan gaya pancingan yang tertentu manakala air yang tenang seperti air tawar mungkin memerlukan gaya yang berbeza. Tanpa mengira jenis ikan atau air, terdapat beberapa tips memancing air tawar yang semua orang harus ikuti untuk sesi pancingan yang lebih efektif.

tips-memancing-di-air-tawar
tips-memancing-di-air-tawar

1. Untuk tasik dan sungai memancing, pergi di mana air bertukar dari cetek ke dalam. Ikan suka berkumpul dan mencari makanan di kawasan ini.
2. Gewang yang berkilat boleh menarik ikan tertentu, tetapi pantulan matahari boleh membuatkan ikan tidak nampak dan boleh menyebabkan kekeliruan.
3. Menggunakan umpan pancing yang berlandaskan flat color adalah lebih ideal untuk mengelakkan terlalu banyak pantulan.
4. Cast dekat dengan tebing untuk lebih gigitan kerana ikan suka mencari mangsa berdekatan dengan tebing.
5. Mencari kawasan berlumut/bersamai/bereba/berbatu adalah lebih sesuai kerana anak-anak ikan lebih suka berenang di kawasan begini dan ia memudahkan pemangsa untuk memburu makanan.
6. Kebanyakkan pemancing terlalu bersikap “aku caster” dan bukan “aku pemancing”. Jadi jenis mereka-mereka ini amat ego dengan gewang tiruan. Akan tetapi bagi berjiwa pemancing mereka akan menggunakan cacing sebagai umpan dan belalang juga pilihan yang hebat. Ikan yang lebih besar seperti bass benar-benar menikmati serangga.
7. Semak laporan hasil tangkapan tempatan harian untuk maklumat terkini tentang kawasan di mana mereka mendapat lebih strike dan umpan jenis mana yang lebih sesuai.
8. Matahari terbit adalah masa yang sangat baik untuk ikan, cuba untuk keluar awal pada waktu pagi.
9. Berikan tumpuan kepada pergerakan tali anda. Belajar bagaimana untuk memahami perbezaan antara sikap ikan yang sekadar ingin tahu mengikuti umpan anda dan ikan yang akan memakan umpan anda.
10. Lokasi seperti air masuk dan air keluar adalah salah satu area yang harus di beri tumpuan kerana di situlah biasanya anak-anak ikan akan bermain dan hanyut. Pemangsa biasanya akan mengendap untuk mangsa yang mudah di sasarkan.
11. Buat sedikit penyelidikan dikawasan yang anda akan pergi untuk memancing ikan yang di target untuk mengetahui apa jenis ikan tinggal di sana dan apa yang mereka suka.
12. Bersabar. Kesabaran benar-benar adalah kunci untuk menangkap ikan yang di target. Membuat nota untuk setiap hasil tangkapan adalah amat bagus kerana ini akan mengajar anda untuk lebih memahami lokasi pancingan, jenis ikan, cara ia makan, keadaan air, kesesuaian gewang/umpan dan pelbagai faktor-faktor lain yang mempengaruhi tangkapan anda. Ingat bahawa segala yang baik datang kepada orang-orang yang benar-benar bersabar dan mengambil masa untuk memahami sesuatu.

Tips: Jika anda ingin mencari gewang / umpan yang sesuai untuk air tawar makan produk keluar brand Malaysia Kanicen Nix – Grenti Strike adalah amat disarankan. Terbukti dengan pelbagai results di hampir segala lokasi pancingan dan hampir segala jenis ikan. Sila hubungi kami di Facebook page: https://www.facebook.com/pages/Kanicen/484158255045597

Segala informasi yang diberi adalah berdasarkan best efforts untuk meluahkan pendapat dan ilmu yang telah diperolehi. Ayat atau perkataan yang tidak sesuai mungkin telah digunakan dan ia adalah luar kawalan kerana kami telah mencuba sehabis baik. Jika ada cadangan sila komen. Kami akan membuat perubahan.

Check Also

Letupan Ikan Toman Keluar Dari Sarang Seperti Ada Hutang

Ikan Toman atau di kenali sebagai Giant Snakehead dalam bahasa saintifiknya Channa Micropeltes adalah sejenis …

One comment

  1. barangkali ada yang butuh pasokan serbuk perekat umpan ikan air tawar atau mau beli kukumbul buatan bandung, hubungi mondana di bandung HP 081394002445

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.