Perkongsian Ilmu Pancing

Teknik Membottom dan Umpan Mujarab Memancing Ikan Temperas

ikan temperas kanicen nix teknik membottom

Perjalanan mencari sebarau bertukar kepada teknik membottom akibat air sungai yang keruh. Ini telah memberi kami peluang untuk mencuba bottom menggunakan setup ultralight. Dikatakan sungai ini terdapat pelbagai spesis ikan yang menjadi idaman kaki bottom seperti ikan baung, temperas, terbul, lais, selat dan macam-macam lagi. Ikan temperas kian dilupakan kerana bukan mudah untuk mencarinya lebih-lebih lagi di kawasan bandar seperti …

Read More »

Memukau Serigala Sungai Dengan Spoon

lyee-caster-menggunakan-micro-spoon-kanicen-nix-grenti-strike-red-eye-memburu-sebarau-sungai

Ikan sebarau atau dikenali juga sebagai Hampala adalah sejenis ikan serigala sungai yang amat diminati oleh kaki casting. Tidak kira saiz walaupun curut ia tetap memberi tentangan yang hebat. Pelbagai pengalaman dapat kita dengar dari kaki sebarau akan kekuatannya yang tiada tolok bandingan. Teknik memburu sebarau bergantung pada setiap invidividu dan juga kawasan. Ada kawasan penggunaan gewang amat sesuai kerana …

Read More »

DIY IDEA-Video: Cara-Cara Membuat Casting Jigs

DIY-ivideo-how-to-do-casting-jigs-cara-cara-membuat-casting-jigs

Kebanyakan kita ramai yang meminati landbase jiging dan agak sukar untuk mendapatkan jig yang ringan bersesuaian dengan pancingan ultralight. Kalau ada pun, harganya boleh merobekkan poket. Daripada pengalaman sendiri saya kongsikan cara mudah untuk membuat microjig. Kos untuk membuat jig ini tidak melebihi RM2.00 untuk sebiji begantung pada materials yang anda beli dan ingin gunakan. Untuk permulaan nasihat saya ialah …

Read More »

PEMILIHAN SOFT FROG MENGIKUT KEADAAN SPOT

Assalamualaikum/Salam Sejahtera, Lama bener saya tidak up artikel dalam ruangan website ini, bukan sahaja kering idea malah sering kumpau kahkah…baiklah pada coretan kali ni saya akan ceritakan sedikit pasal katak lembut (SOFT FROG), jangan ingat lelaki sahaja yang lembut, katak pun ada hokayys. Seperti biasa, ruangan kali ni semestinya ada kaitan dengan ikan kegemaran saya iaitu haruan. Hehe…seperti yang semua …

Read More »

Teknik Memburu Haruan Runtu

kanicen nix grenti strike curly tail white

Mungkin ramai yang tidak pernah mendengar ikan Runtu yang juga dikenali sebagai Haruan Runtu. Ia adalah salah satu species yang amat sukar ditemui dan setakat yang kami ketahui ia berada di Sabah dan Sarawak sahaja. Haruan Runtu tidak besar saiznya dan biasanya digelar sebagai ikan curut tetapi sikapnya yang agresif dan menjaga kawasan membuatkan ia seronok untuk diburu sebagai pemancing. …

Read More »

Kadang-Kadang Mancing Ikan Haruan Boleh Kecewa Dibuatnya

trip memancing ikan haruan

Ada orang cakap senang je mancing haruan ni. Nak cakap salah tak jugak, nak cakap betul pun tak jugak. Bagi saya kadang-kadang boleh kecewa apabila apa yang dicari terlucut depan mata. Lagi geram apabila saiz pula memang saiz idaman. Geram sampai bawak balik motor masih terbayang-bayang di kepala situasi yang terjadi. Aduhhhh… Sepanjang perjalanan balik memang ada rasa tidak puas …

Read More »

Seliat-Liat Ikan Pasti Ada Caranya Jika Ada Kepelbagaian Usaha

wawan-peacock-bass-kanicen-nix-sailang-grenti-strike-soft-plastic

Bila bangun pagi, benda yang pertama sekali terfikir di kepala, nak pergi mancing. Kena pula tak kerja. Tapi nak pergi mancing dekat mana?? Berfikir sejenak. “Hmm pergi Tasik Prima je la”, bisik dalam hati. Apa lagi, mandi, siap-siap, start kereta, terus shoot ke tasik prima. Sampai di Tasik Prima dalam pukul 6.45am, hari masih gelap, so apa lagi, siapkan barang …

Read More »

Teknik Memancing Ikan Tamok

Ikan Tamok? Nama saintifik bagi ikan ini ialah Ellochelon vaigiensis. Dikenali sebagai Tamok(Bahagian Selatan Semenanjung Malaysia), dan Loban(Bahagian Utara Semenanjung Malaysia). Ramai yang beranggapan bahawa ikan ini merupakan ikan yang sama bagi spesis ikan Belanak. Mitos yang mengatakan ikan Tamok adalah ikan Belanak yang telah berubah saiz menjadi besar adalah tidak benar. Bentuk fizikal kedua-dua spesis ini berbeza dan dapat …

Read More »

Syoknya Ultralight Fishing Apabila Anda Mula Ketagih

ikan-sebarau-dua-jalus-hampala-double-stripe-kanicen-nix-sailang-red-eye

Jika ditanya pendapat saya kenapa saya jatuh cinta pada teknik pancingan ultralight? Jawapan yang sangat mudah kerana saya inginkan kepuasan yang simple tanpa memaksa diri ketika mencari strike. Memang agak kekok pada mulanya apabila beralih daripada penggunaan rod heavy kepada ultralight. Macam-macam terjadi contohnya gewang jangan cakaplah, banyak yang jadi korban. Tapi itu semua bukan punca pematah semangat. Banyak juga …

Read More »

Kerja Gila Menarik Ikan Layaran / Sail Fish di Rompin, Pahang Menggunakan Ultralight

Pertama kali mendengar cerita sekitar 2012/2013 dari seorang rakan ada pemancing menarik ikan layaran kat Rompin, Pahang menggunakan tali halus 6lbs. Katanya mat salleh yang buat kerja gila ni datang dari US menggunakan kayak. Wowwww… Biar betul??? Saya agak tertarik dengan cerita ini dan mula membuat research akan kesahihan dimana “betulkah boleh menggunakan tali halus menarik layaran?”. Makin lama membaca …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo