Perkongsian Ilmu Pancing

Teknik Lontaran untuk Accuracy – Bahagian 3

Alhamdulillah, bertemu lagi kita di bahagian ke-3 artikel ini. Kali ni, saya ingin berkongsi tentang faktor luaran yang mempengaruhi ketepatan lontaran kita, iaitu angin. Sememangnya kita tidak dapat mengawal angin. Kita cuma dapat kawal tindakan kita terhadap angin yang datang. Maafkan saya seandainya ayat saya agak mengelirukan, tapi harap bersabar kerana saya akan cuba sehabis baik untuk memberikan penjelasan. Angin …

Read More »

Teknik Lontaran untuk Accuracy – Bahagian 2

Saya ingin menyambung artikel saya tentang teknik lontaran untuk accuracy @ ketepatan yang saya sudah tulis sebelum ni. Teknik yang akan saya kongsi pada artikel kali ini lebih praktikal. Sebenarnya, teknik ini telah lama digunapakai oleh para pemancing trout di Jepun. Kebanyakan mereka menggunakan kekili spinning untuk memancing trout kerana gewang yang digunakan untuk memancing ikan trout bersaiz kecil dan …

Read More »

Belajar Teknik Mengambil Gambar Yang Cantik

Fotografi dan dunia pancing adalah berkait rapat sejak dahulu lagi. Perjalanan pemancing ke alam semulajadi sama ada jauh atau dekat adalah wajib di dokumenkan untuk kepuasan dan sebagai memori. Dan semua orang tahu bahawa hak untuk riak mesti disertakan dengan bukti fotografi. Teknologi kamera digital dan smartphone bergerak amat pantas, lebih murah dan mempunyai fungsi yang lebih hebat jika dibandingkan …

Read More »

Kepentingan mengetahui keadaan air pasang surut laut

“Air pasang pagi, surut pukul lima. Nyonya bangun pagi, siram pokok bunga…” Waktu saya masih remaja dahulu, saya menyangkakan yang air laut sentiasa akan pasang pada waktu pagi, dan akan surut pada pukul lima, setiap hari! Namun, hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini sahaja baru saya sedar yang waktu air laut pasang dan surut berubah setiap hari. Saya juga baru …

Read More »

Lesen Pertama Pengalaman Memancing Tarpon – Tension Habis

bulan-pertama-spin-fly

Saya start memancing tarpon ni kalau tak silap tahun 2008/2009 dan lesen pertama saya tarpon ialah dengan memakai “spin fly”. Yer betul apa yang anda nampak. Saya pakai spin fly. Tengok gambar kat bawah ni pakai spin fly. Slim kan? Hahaha… 😛 Yang pasti dari seawal pukul 7 pagi sampai pukul 7 petang asik rabut jer. Puas dok usaha. sampai …

Read More »

Memahami Konsep Ultralight Fishing Untuk Ikan Besar dan Kesesuaian Lokasi Pancingan

ultralight-fishing-concept

Ultralight! Ultralight! Ultralight. Hampir dimana-mana kita dengar ramai yang bercakap mengenai sukan Ultralight tidak kira ada yang menikmati dan ada yang tidak boleh menerimanya. Fenomena ultralight fishing di Malaysia kini telah menular keseluruh negara. Ia telah menjadi salah satu area sukan memancing yang ingin dicubai oleh kaki-kaki pancing tidak kira usia, bangsa dan agama. Apa yang pasti sukan ultralight ini …

Read More »

Ikan Besar Menggunakan Setup Ultralight. Mustahil Menjadi Tidak Mustahil!

pink-vengers-strike-pacu-ultralight-fishing

Satu ketika dulu majoriti pemancing tidak akan percaya bahawa setup ultralight di bawah 6lbs mampu menjinakkan ikan yang lebih besar. Pelbagai cerita dan pelbagai andaian telah dibuat untuk menyangkal kewibawaan seseorang pemancing ultralight yang mampu menaikkan ikan bersaiz monster. Bagi mereka ia adalah penipuan dan ia tidak masuk akal. Sehingga kini masih ada yang tidak percaya walaupun pelbagai bukti telah …

Read More »

Info Produk: Grenti Strike – Curlee. Cara Memasang Soft Baits Yang Mudah

Grenti-Strike-Curlee-Tail

Grenti Strike – Curlee adalah produk pertama kami dan ia lebih di kenali sebagai curly tail atau curly grub. Curlee tail grub ini adalah amat sesuai untuk ikan seperti Indo-Pacific Tarpon atau lebih dikenali sebagai Bulan di negara kita, ikan jenis snakeheads seperti haruan, bujuk, kerandang atau toman bunga dan pelbagai spesis lain seperti siakap, kerapu, siakap merah, tilapia/talapia, peacock …

Read More »

Tips Memancing Di Air Tawar

tips-memancing-di-air-tawar

Memancing adalah sukan yang menyeronokkan dan memerlukan sedikit kemahiran dan masa. Bergantung kepada lokasi pancingan anda, taktikal anda untuk memujuk ikan yang dicari akan berbeza. Air payau atau sejuk memerlukan gaya pancingan yang tertentu manakala air yang tenang seperti air tawar mungkin memerlukan gaya yang berbeza. Tanpa mengira jenis ikan atau air, terdapat beberapa tips memancing air tawar yang semua …

Read More »

Review: Fireline Berkley Braided Fishing Line

Berkley-Fireline-braided-Crystal

Pemilihan tali braided untuk casting kadang-kala membuatkan semua pemancing agak pening kerana tidak pasti tali manakah yang paling sesuai. Namun setiap pemancing mempunyai cara tersendiri untuk membuat andaian akan sesuatu jenis tali mengikut kesesuaian dengan cara pancingan. Terdapat pelbagai jenis tali braided di market namun pilihan kami pada kali ini ialah Fireline Berkley. Terdapat beberapa colors yang digemari oleh pemancing …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo