Perkongsian Ilmu Pancing

Review: Weebass Mini 2016

Alhamdulillah, saya diberi peluang untuk membuat ulasan penuh tentang reel ultralight bersaiz 500 iaitu Weebass Mini 2016. Reel ini merupakan keluaran Weebass, sebuah syarikat yang berasal dari negara jiran kita, Thailand. Reel ini merupakan reel pertama mereka yang disasarkan untuk pemancing ultralight. Berikut ialah spesifikasi ringkas reel ini: Body material: Graphite Spool material: Aluminium Gear ratio: 5.2:1 Ball bearings: 4+1 …

Read More »

Tips Memancing Ikan Tengas Dengan Setup Ultralight

ikan-tengas-daun-kelapa-sawit

Memancing ikan Tengas adalah amat mudah bagi otai-otai yang biasa masuk ke hutan membottom. Mereka mempunyai kaedah tersendiri untuk memujuk ikan ini memakan umpan yang mereka bawa. Spesis Terdapat 2 jenis ikan tengas iaitu Neolissochilus soroides & Neolissochilus hendersoni. Gambar dibawah ialah jenis yang dikenali sebagai tengas daun or Poropuntius smedleyi. Manakala spesis Neolissochilus hexagonolepis sebenarnya sukar ditemui di Malaysia. …

Read More »

Adakah Habitat Pemakanan Ikan Setiap Lokasi Berbeza?

memahami-habitat-pemakanan-ikan

Tergerak hati ingin menjawap dengan lebih detail soalan dari salah seorang rakan Facebook saya apabila dia private message saya mengenai pemakanan ikan. Soalannya berbunyi: Lagi 1 nak tanya. species tempat saya ni memang banyak haruan. saya ada cuba sp saja. guna jig 3gm. spoon. tapi sambutan tiada kalau ada pun jarang sangat. tapi bila guna spinner ja mmg killer. soalan …

Read More »

Teknik Lontaran untuk Accuracy – Bahagian 3

Alhamdulillah, bertemu lagi kita di bahagian ke-3 artikel ini. Kali ni, saya ingin berkongsi tentang faktor luaran yang mempengaruhi ketepatan lontaran kita, iaitu angin. Sememangnya kita tidak dapat mengawal angin. Kita cuma dapat kawal tindakan kita terhadap angin yang datang. Maafkan saya seandainya ayat saya agak mengelirukan, tapi harap bersabar kerana saya akan cuba sehabis baik untuk memberikan penjelasan. Angin …

Read More »

Teknik Lontaran untuk Accuracy – Bahagian 2

Saya ingin menyambung artikel saya tentang teknik lontaran untuk accuracy @ ketepatan yang saya sudah tulis sebelum ni. Teknik yang akan saya kongsi pada artikel kali ini lebih praktikal. Sebenarnya, teknik ini telah lama digunapakai oleh para pemancing trout di Jepun. Kebanyakan mereka menggunakan kekili spinning untuk memancing trout kerana gewang yang digunakan untuk memancing ikan trout bersaiz kecil dan …

Read More »

Belajar Teknik Mengambil Gambar Yang Cantik

Fotografi dan dunia pancing adalah berkait rapat sejak dahulu lagi. Perjalanan pemancing ke alam semulajadi sama ada jauh atau dekat adalah wajib di dokumenkan untuk kepuasan dan sebagai memori. Dan semua orang tahu bahawa hak untuk riak mesti disertakan dengan bukti fotografi. Teknologi kamera digital dan smartphone bergerak amat pantas, lebih murah dan mempunyai fungsi yang lebih hebat jika dibandingkan …

Read More »

Kepentingan mengetahui keadaan air pasang surut laut

“Air pasang pagi, surut pukul lima. Nyonya bangun pagi, siram pokok bunga…” Waktu saya masih remaja dahulu, saya menyangkakan yang air laut sentiasa akan pasang pada waktu pagi, dan akan surut pada pukul lima, setiap hari! Namun, hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini sahaja baru saya sedar yang waktu air laut pasang dan surut berubah setiap hari. Saya juga baru …

Read More »

Lesen Pertama Pengalaman Memancing Tarpon – Tension Habis

bulan-pertama-spin-fly

Saya start memancing tarpon ni kalau tak silap tahun 2008/2009 dan lesen pertama saya tarpon ialah dengan memakai “spin fly”. Yer betul apa yang anda nampak. Saya pakai spin fly. Tengok gambar kat bawah ni pakai spin fly. Slim kan? Hahaha… 😛 Yang pasti dari seawal pukul 7 pagi sampai pukul 7 petang asik rabut jer. Puas dok usaha. sampai …

Read More »

Memahami Konsep Ultralight Fishing Untuk Ikan Besar dan Kesesuaian Lokasi Pancingan

ultralight-fishing-concept

Ultralight! Ultralight! Ultralight. Hampir dimana-mana kita dengar ramai yang bercakap mengenai sukan Ultralight tidak kira ada yang menikmati dan ada yang tidak boleh menerimanya. Fenomena ultralight fishing di Malaysia kini telah menular keseluruh negara. Ia telah menjadi salah satu area sukan memancing yang ingin dicubai oleh kaki-kaki pancing tidak kira usia, bangsa dan agama. Apa yang pasti sukan ultralight ini …

Read More »

Ikan Besar Menggunakan Setup Ultralight. Mustahil Menjadi Tidak Mustahil!

pink-vengers-strike-pacu-ultralight-fishing

Satu ketika dulu majoriti pemancing tidak akan percaya bahawa setup ultralight di bawah 6lbs mampu menjinakkan ikan yang lebih besar. Pelbagai cerita dan pelbagai andaian telah dibuat untuk menyangkal kewibawaan seseorang pemancing ultralight yang mampu menaikkan ikan bersaiz monster. Bagi mereka ia adalah penipuan dan ia tidak masuk akal. Sehingga kini masih ada yang tidak percaya walaupun pelbagai bukti telah …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo