Harga Ultralight Spinning Reel Yang Menjadi Pilihan Penggemar Ultralight Fishing

Harga adalah subjektif kerana lain kedai lain harga. Namun kami disini mencuba sebaik yang mungkin untuk memberi anggaran harga reel yang ada di market dan berdasarkan model yang ada pada masa kami menulis artikel ini. Ada model baru yang datang dengan series yang sama tetapi tidak memenuhi syarat. Jadi anda perlu mengambil masa untuk meneliti dengan baik sebelum membeli. Diharap ini dapat memberi sedikit panduan untuk penggemar sukan ultralight fishing. Kebiasaannya size dari 200 ke 1000 adalah yang paling banyak memenuhi syarat (balance & matching) untuk ultralight game. Namun ada reel bersize 1500, 2000, 2500 dan sebagainya juga boleh digunakan untuk disesuaikan situasi/cara pancingan. Apa pun anda harus ingat “ULTRALIGHT” bermaksud ringan (kecil/mudah) jadi sesuaikan mengikut pemahaman yang logik dengan memastikan drag nya berada dalam lingkungan 6lbs.

1. Weebass Mini 2016: RM90-RM110
2. Abu Cardinal STX5 & STX10: RM140 – RM160
3. Quantum Smoke: RM540-RM690
4. Daiwa Laguna: RM130 – RM160
5. Shimano Sienna FD 500: RM90 – RM160
6. Pioneer PT SR-500L – RM60 – RM75
7. Okuma Safina Noir: RM155 – RM165
8. Daiwa Sweepfire 500B: RM88 – RM105
9. Awashima Noble 500
10. Ecooda Cortez CZS10
11. Tomman 500
12. Pflueger 500 Microspin: RM70 – RM90
13. Ryobi Mini Power 500
14. Shimano Nexave 1000FD: RM180 – RM210
15. Tica Cetus SE500: RM60-RM80
16. Shimano Sedona 500FD: RM130 – RM150
17. Shimano Symetry SYL500: RM240 – RM280
18. Shimano Sahara SH500FE: RM220 – RM260
19. SHIMANO BIOMASTER C2000S: RM600 – RM1100
20. Shimano ELF 1000S: RM300 – RM600
21. Shimano Stradic Ci4 1000FB: RM580 – RM730
22. Shimano BIOMASTER C2000HGS: RM600 – RM1100
23. Shimano Cardiff C2000HGS: RM950 – RM1200
24. Shimano ultegra 1000/1000s: RM500-RM780
25. Abu Cardinal STX 1000S: RM220 – RM280
26. Abu Cardinal SX5 & SX10: RM120 – RM140
27. Pfleuger Trion / Purist / President Limited Edition: RM145 / RM260 / RM295
28. Shimano Aernos XT 1000S: RM220 – RM240
29. Shimano Catana 1000 FC: RM155 – RM180
30. Shimano NASCI 1000S: RM324 – RM350
31. Shimano Soare CI4+ C2000PGSS – RM800 – RM1100

Harga sesuatu reel kebiasaanya adalah berdasarkan kualiti dan brand. Namun reel murah bukan bermaksud tidak bagus atau tidak sesuai. Kesesuaian bergantung kepada “feel” pengguna dan cara penggunaan. Reel yang mahal sudah terbukti dengan kualiti dan kebiasaannya performance nya adalah lebih mantap dari yang mampu milik. Belilah reel ikut kesesuaian dan tahap ilmu yang anda ada. Ambil masa untuk memahami ultralight fishing terlebih dahulu sebelum membuat keputusan drastik membeli reel yang mahal. Process pembelajaran amat penting dari mempunyai reel yang mahal dan tidak berilmu.

Jika anda rasa ada reel lain yang kami tidak masukkan diatas sila komen dan beri kami info seperti:

– Reel Brand:
– Reel Model:
– Price:

Note:

Segala informasi yang diberi adalah berdasarkan best efforts untuk meluahkan pendapat dan ilmu yang telah diperolehi. Ayat atau perkataan yang tidak sesuai mungkin telah digunakan dan ia adalah luar kawalan kerana kami telah mencuba sehabis baik. Jika ada cadangan sila komen. Kami akan membuat perubahan.

Kanicen Nix

Hey guys! You can call me Kanicen and I’m a nature lover. I spend most of my time outdoor with fishing. I have to admit that I am not an expert but I will do my best to share with you interesting stuffs I know. I love ultralight game which means I live to challenge myself with UNREALISTIC LOGIC for satisfaction.

Check Also

Cara membuat line backing yang perfect

Kali ini, saya ingin berkongsi tentang satu kaedah membuat line backing pada spinning reel. Antara …

42 comments

  1. Terbaek.. all i need was here

  2. Reel brand: shimano
    Reel model: stella 1000pgs
    Price:Rm1800

  3. Reel brand: Abu Garcia
    Reel Model: Ultracast II 500 / 1000
    Price: RM 160 – 180

  4. Salan sejahtera, apa2 reel yg bawah 1000 boleh masuk dgn rule UL ka? Contohnya reel berjanama ajiking baramundi 1000, padankan dgn nemesis 2-6.

    • Ultralight Anglers
      Ultralight Anglers

      Hye bro… biasanya mana2 size reel dari 1000 kebawah adalah sesuai. Balance atau tidak ikot pada pengguna. Apa yang penting specs nye biar balance dgn rod baru dpt feel yang maxima.

      • Bro untuk uL set piasa gune spining reel or bc bro. . Sy ada reel spining abu carcia cardinal c704lx sesuai x untuk set ul

        • Kanicen Nix

          Hi bro…

          Maaf lambat reply… outstation seminggu…

          paling sesuai guna spinning bro… bc nie lebih pada BFS.

          Model Abu Cardinal c704lx yg bro pakai tu nampak mcm sesuai… tp lebih elok kalo bro bole bg gambo dan check drag die berapa. Kalo tak lebih dari 2.6kg tu amat sesuai atau tak lebih dr 3 masih bole digunakan πŸ™‚

  5. Harga TICA GR6007R Spinning Reel

  6. Bro untuk uL set biasa gune spining reel or bc bro. . Sy ada reel spining abu carcia cardinal c704lx sesuai x untuk set ul

    • Kanicen Nix

      Hi bro…

      Maaf lambat reply… outstation seminggu…

      paling sesuai guna spinning bro… bc nie lebih pada BFS.

      Model Abu Cardinal c704lx yg bro pakai tu nampak mcm sesuai… tp lebih elok kalo bro bole bg gambo dan check drag die berapa. Kalo tak lebih dari 2.6kg tu amat sesuai atau tak lebih dr 3 masih bole digunakan πŸ™‚

  7. Salam bro ary 2 sy ada tgk review kt google . Ada stu reel tu.bile kite bula spool dia ada lubang untuk letak lube pelincir reel yg mne stu r antara yg tuan suggest. Sbb sy cry kt dh jumpe hihihi

  8. Salam bro ary 2 sy ada tgk review reelΒ² yg tuan suggest, kt google . Ada stu reel tu.bile kite buka spool dia ada lubang untuk letak lube pelincir reel yg mne stu r antara yg tuan suggest. Sbb sy cry kt google dh x jumpe hihihi

    • Kanicen Nix

      alamak… yg mane satu yer? hehehe…. byk benor buat artikel tak ingat da… hehehe.. sorry bro πŸ™‚

  9. Cen. Pflueger tu berapa skrg. Tanya kedai 550 belum tawar lg. Mana kedai boleh dapat harga sembang

  10. hye bro, sy sngt teruja dgan website ni sbgai rjukan…sy nk bertanya…apakah the best suggestion rod and reel. bajet dlm rm 250

  11. sy ade Pflueger Supreme 9025XT adakah boleh digunakn pada UL setting sebb drag nyer 3.6kg lebih dri 6lb..huhu

  12. Assalamualaikum
    Tumpang tanya rod ngn reel apa yg boleh bro rekemen kepada saya untuk memancing di muara laut perairan kita sorry newbis harap dapat membantu

  13. Dalam banyak2 reel….saya lbh gemar produk shimano……drag lbh smooth yg mana sgt sesuai dwngan pancingan UL (Untuk elakkan tali meletop dan nangis ?)

    Jns lain saya pilih tica cetus….cuma tica bila kena renangan padu dan panjang drag suka ketat sdri…..huhu

    Cuma saiz 500 xberapa dalam spool dia….sy lbh gemar untuk isi tali dlm kuantiti yg banyak….sng…kot putus xpayah sambung……kih2

    Pilihan saya

    1. Biomaster 1000FB

    Ada xtra spool….best kalau pts xpyh fenin nk ikat leader.tkr je spool time ikan rancak makan…..

    Hrga sekitar RM500-RM650

    2. Shimano Sahara 750

    Ada xtra spool….cuma kurang cantik sbbmodel lama….tiada “power handle” tp smooth dragnya

    Harga saya beli 2nd sekitar RM200-RM250

    3. Shimano sienna 500FD

    Sesuai untk tali jns mono…..kalau braided atau yg berkley keras tu apa nama tah jns tali dia mudah berpintal…..mgkin line roller kurang baik….

    Tp hrga ekonomi….RM100-RM130

    Drag baik…..

    • Kanicen Nix

      Mantap bro. Mekasih sudi share ilmu. Setuju dgn pe yang bro ckp. Penyesuaian dlm permilihan reel dengan setup mmg penting. Lagi2 dgn jenis pancingan.

  14. Bro , boleh review Shimano Sienna FE 1000 tak?

  15. Reel Brand:golden
    – Reel Model:jm1000
    – Price:rm190

  16. Jebat tak derhaka

    Tuan tica cetus se 500 sekarang harga pasaran berapa? Ok x reel tu?

    • Kanicen Nix

      Okay je bro. Ikut pada bajet sendiri. Tak pasti lak berapa harga pasaran. Tp dlm RM80-120 kalo tak silap πŸ™‚

  17. Salam bro.
    Saya ada ugly stick UL 2-6lb.
    Kalau guna Shimano Ultegra 2500, tali sulam 10lb. Overpower ke reel tu?
    Terima kasih

    • Kanicen Nix

      Wslm bro

      Kurang balance bro. Tali bro lebih sesuai dalam range 2 ke 6lbs. Dan nk lagi mantap reel tu adjust maxima drag 6lbs atau 3kg kira yg plg senang nk dpt dalam market dan almost balance dgn setup πŸ™‚

  18. – Reel Brand:banax
    – Reel Model:iso 600
    – Price:rm112

  19. salam… set bc apa yg sesuai bwah harga 300 ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*