Harga Ultralight Spinning Reel Yang Menjadi Pilihan Penggemar Ultralight Fishing

Harga adalah subjektif kerana lain kedai lain harga. Namun kami disini mencuba sebaik yang mungkin untuk memberi anggaran harga reel yang ada di market dan berdasarkan model yang ada pada masa kami menulis artikel ini. Ada model baru yang datang dengan series yang sama tetapi tidak memenuhi syarat. Jadi anda perlu mengambil masa untuk meneliti dengan baik sebelum membeli. Diharap ini dapat memberi sedikit panduan untuk penggemar sukan ultralight fishing. Kebiasaannya size dari 200 ke 1000 adalah yang paling banyak memenuhi syarat (balance & matching) untuk ultralight game. Namun ada reel bersize 1500, 2000, 2500 dan sebagainya juga boleh digunakan untuk disesuaikan situasi/cara pancingan. Apa pun anda harus ingat “ULTRALIGHT” bermaksud ringan (kecil/mudah) jadi sesuaikan mengikut pemahaman yang logik dengan memastikan drag nya berada dalam lingkungan 6lbs iaitu untuk reel dapatkan maxima drag 2.7kg lebih ideal dan balance dengan kebanyakkan setup. Di group Facebook ultralight anglers kami masih menerima 3kg tapi untuk sementara waktu sahaja sehingga market di penuhi dengan reel yang dragnya 6lbs iaitu bersamaan dengan 2.7kg.

Di bawah ini adalah list reel-reel yang biasa digunakan oleh peminat sukan ultralight game. Jika ada yang tidak betul, jika ada yang over drag, jika ada yang silap price, jika ada yang tidak tepat, jika ada yang terlepas masuk mohon bantuan nyatakan diruang komen. Spesifikasi drag reel di bawah diambil dari pengguna jadi ada kemungkinan tidak tepat. Jika ada drag yang kurang tepat sila maklumkan pada kami.

Shimano Reels

1. Model: AX ULSA 500 / Harga: RM 90++ / Drag: 2kg
2. Model: Sedona C2000HGS / Harga: RM200-RM220 / Drag: 3kg
3. Model: Sienna FD 500/1000 / Harga: RM90-RM150 / Drag: 3kg
4. Model: Sahara 750FB / Harga: RM235-RM265 / Drag: 2.6kg
5. Model: Stradic 1000FJ / Harga: RM445-RM480 / Drag: 2.6kg
6. Model: Stradic Ci4+ 1000FBHG / Harga: RM700 / Drag: 3kg
7. Model: Stradic Ci4+ 1000FB / Harga: RM670-RM740 / Drag: 3kg
8. Model: Stradic Ci4+ 1000FA / Harga: RM500-RM600 / Drag: 3kg
9. Model: Stradic FK 1000 / Harga: RM480 / Drag: 3kg
10. Model: Stradic Ci4+ c2000s / Harga: RM600-RM780 / Drag: 3kg
11. Model: Soare Ci4+ 500S / Harga: RM800-RM1200 / Drag: 3kg
12. Model: Soare Ci4+ C2000SSPG / Harga: RM800-RM1200 / Drag: 3kg
13. Model: Soare Ci4+ C2000PGSS / Harga: RM350-RM450 (second) RM800++ (NEW) / Drag: 3kg
14. Model: Soare 1000s / Harga: RM350-RM650 / Drag: 3kg
15. Model: Ultegra 1000/1000s / Harga: RM450-RM780 / Drag: 3kg
16. Model: BIOMASTER C2000HGS / Harga: RM600-RM900 / Drag: 3kg
17. Model: Cardiff C2000HGS / Harga: RM950-RM1200 / Drag: 2kg
18. Model: Stella 1000PGSDH / Harga: RM1000+ / Drag: 2kg
19. Model: Nasci c2000s / Harga: RM380-RM480 / Drag: 3kg
20. Model: Symetre 500FL / Harga: RM220-RM260 / Drag: 3kg
21. Model: Nexave 1000FD (NEW) / Harga: RM120-RM140 / Drag: 2kg
22. Model: Sedona SE1000FI / Harga: RM200-RM220 / Drag: 3kg
23. Model: Nasci 1000s / Harga: RM370-RM380 / Drag: 3kg
24. Model: Sahara 500HG (JDM) / Harga: RM230 / Drag: 2.5kg
25. Model: FX/AX 1000FB / Harga: RM50-RM70 / Drag: 2kg
26. Model: Aernos 1000FB / Harga: RM210-RM230 / Drag: 3kg
27. Model: Elf C2000S / Harga: RM230-RM240 / Drag: 3kg
28. Model: Sienna 1000FE / Harga: RM150-RM170 / Drag: 3kg
29. Model: ALIVIO 1000FD / Harga: RM95 / Drag: 2kg
30. Model: Catana 1000FC / Harga: RM155-RM180 / Drag: kg
31. Model: Sedona 500FD / Harga: RM130-RM150 / Drag: 3kg
32. Model: Sahara SH500FE / Harga: RM220-RM260 / Drag: 2.5kg
33. Model: ELF 1000S / Harga: RM300-RM450 / Drag: 3kg
34. Model: Aernos XT 1000S / Harga: RM220-RM240 / Drag: 3kg
35. Model: Nexave 1000FC / Harga: RM180 / Drag: 3kg
36. Model: Nexave 1000RC / Harga: RM200 / Drag: 3kg
37. Model: Nasci 500HG / Harga: RM-RM / Drag: 2.5kg
38. Model: Aernos XT(model lama) / Harga: RM135 / Drag: 3kg
39. Model: TwinPower1000PGS (2015) / Harga: RM900-RM1180 / Drag: 3kg
40. Model: TwinPowerC2000S (2015) / Harga: RM900-RM1180 / Drag: 3kg
41. Model: Biomaster 1000 (2004) / Harga: NA / Drag: 3kg
42. Model: Biomaster 1000s (2011) / Harga: NA / Drag: 3kg

————-

Daiwa Reels

1. Model: Revros 1003R/2000R / Harga: RM150-RM200 / Drag: 2kg
2. Model: Crest 1000 / Harga: RM155-RM175 / Drag: 2kg
3. Model: D-Spin 500B / Harga: RM55-RM75 / Drag: 2kg
4. Model: BG 1500 / Harga: RM300 / Drag: 2kg
5. Model: Laguna / Harga: RM130-RM160 / Drag: 3kg
6. Model: Steez type 1 ( 1025 ) / Harga: RM1600 / Drag: 2kg
7. Model: Sweepfire 500B / Harga: RM80-RM105 / Drag: 3kg
8. Model: Presso Iprimi 1503 / Harga: RM600-RM800 / Drag: 2kg
9. Model: Certate 1003 (2016) / Harga: RM1800-RM2200 / Drag: 2kg
10. Model: Certate 2004 (2016) / Harga: RM1200-RM1500 / Drag: 2kg
11. Model: Certate 2506 (2016) / Harga: RM1250-RM1500 / Drag: 3kg
12. Model: Certate 2506 (2016) / Harga: RM1270-RM1500 / Drag: 3kg
13. Model: Luvias 1003 (2015) / Harga: RM900-RM1100 / Drag: 2kg
14. Model: Luvias 2004 (2015) / Harga: RM910-RM1100 / Drag: 2kg
15. Model: Luvias 2506 (2015) / Harga: RM950-RM1100 / Drag: 3kg
16. Model: 14 Presso 1025 / Harga: RM1450-RM1550 / Drag: 2kg
17. Model: 14 Presso 2025 / Harga: RM1300-RM1450 / Drag: 2kg

————-

Quantum Reels

1. Model: Smoke 10 / Harga: RM540-RM690 / Drag: 3kg

————-

Ryobi Reels

1. Model: Mini Power 500 / Harga: RM160-RM200 / Drag: 3kg
2. Model: Kiki 500/800 / Harga: RM135-RM165 / Drag: 3kg
3. Model: Spiritual 500 / Harga: RM140-RM150 / Drag: 3kg
4. Model: SMURFS 500/800 / Harga: RM100-RM130 / Drag: 3kg
5. Model: Krieger 1000 / Harga: RM160 / Drag: 2.5kg
6. Model: Spiritual DX 800 / Harga: RM155-RM165 / Drag: 3kg
7. Model: Virtus 1000 / Harga: RM100-RM130 / Drag: 3kg

————-

Ajiking Reels

1. Model: Atom II / Harga: RM65-RM75 / Drag: 2.7kg
2. Model: Supra 500 / Harga: RM75-RM85 / Drag: 2.5kg
3. Model: Barramundi / Harga: RM115-RM130 / Drag: 3kg

————-

Weebass Reels

1. Model: Mini 2016 / Harga: RM90-RM100 / Drag: 3kg

————-

Okuma Reels

1. Model: Safina Noir SFR10 / Harga: RM50-RM95 / Drag: 3kg
2. Model: Ceymar c-10 / Harga: RM80-RM130 / Drag: 3kg

————-

Abu Garcia Reels

1. Model: 300U / Harga: RM145-RM165 / Drag: 2.6kg
2. Model: Ultracast II / Harga: RM150-RM170 / Drag: 2.9kg
3. Model: Cardinal II STX 1000S / Harga: RM200-RM220 / Drag: 3kg
4. Model: Cardinal 100U / Harga: RM160-RM200 / Drag: 3kg
5. Model: Abu Cardinal STX5 & STX10 / Harga: RM160-RM180 / Drag: 3kg
6. Model: Silver Max 1000H / Harga: RM150 / Drag: 3kg
7. Model: Cardinal SX5 & SX10 / Harga: RM120-RM140 / Drag: 3kg
8. Model: Promax 2000 / Harga: RM190 / Drag: 3kg
9. Model: Promax 1000 / Harga: RM150 / Drag: 3kg
10. Model: Blackmax MBAXSP10 / Harga: RM140 / Drag: 3kg

————-

Tokushima Reels

1. Model: TY800 / Harga: RM80-RM90 / Drag: 2.5kg
2. Model: TM800 / Harga: RM80-RM90 / Drag: 3kg

————-

Tica Reels

1. Model: Cetus SS500 / Harga: RM80-RM120 / Drag: 3kg
2. Model: Cetus SE500 / Harga: RMRM150 / Drag: 3kg
3. Model: Cetus GCA 800 / Harga: RMRM130 / Drag: 3kg
2. Model: Cetus SB500 / Harga: RMRM130-150 / Drag: 3kg
2. Model: Cetus LE500 / Harga: RMRM50-80 / Drag: 3kg
2. Model: Cetus LF500 / Harga: RMRM50-80 / Drag: 3kg
2. Model: Cetus GV500 / Harga: RMRM50-80 / Drag: 3kg

————-

KEWL Reels

1. Model: Eevee 800 / Harga: RM75-RM85 / Drag: 3kg

————-

Pioneer Reels

1. Model: PT SR-500L / Harga: RM60-RM75 / Drag: 3kg

————-

Pflueger Reels

1. Model: 500 Microspin / Harga: RM70-RM90 / Drag: 3kg
2. Model: Trion / Harga: RM160 / Drag: 3kg
3. Model: Purist / Harga: RM280 / Drag: 3kg
4. Model: President Limited Edition / Harga: RM295 / Drag: 3kg

Harga sesuatu reel kebiasaanya adalah berdasarkan kualiti dan brand. Namun reel murah bukan bermaksud tidak bagus atau tidak sesuai. Kesesuaian bergantung kepada “feel” pengguna dan cara penggunaan. Reel yang mahal sudah terbukti dengan kualiti dan kebiasaannya performance nya adalah lebih mantap dari yang mampu milik. Belilah reel ikut kesesuaian dan tahap ilmu yang anda ada dan paling penting UKUR POKET SENDIRI. Ikutlah kemampuan anda. Ambil masa untuk memahami ultralight fishing terlebih dahulu sebelum membuat keputusan drastik membeli reel yang mahal. Process pembelajaran amat penting dari mempunyai reel yang mahal dan tidak berilmu.

Jika anda rasa ada reel lain yang kami tidak masukkan diatas sila komen dan beri kami info seperti:

– Reel Brand:
– Reel Model:
– Price:

Note:

Segala informasi yang diberi adalah berdasarkan best efforts untuk meluahkan pendapat dan ilmu yang telah diperolehi. Ayat atau perkataan yang tidak sesuai mungkin telah digunakan dan ia adalah luar kawalan kerana kami telah mencuba sehabis baik. Jika ada cadangan sila komen. Kami akan membuat perubahan.

Kanicen Nix

Hey guys! You can call me Kanicen and I’m a nature lover. I spend most of my time outdoor with fishing. I have to admit that I am not an expert but I will do my best to share with you interesting stuffs I know. I love ultralight game which means I live to challenge myself with UNREALISTIC LOGIC for satisfaction.

Check Also

Cara membuat line backing yang perfect

Kali ini, saya ingin berkongsi tentang satu kaedah membuat line backing pada spinning reel. Antara …

60 comments

  1. Terbaek.. all i need was here

  2. Reel brand: shimano
    Reel model: stella 1000pgs
    Price:Rm1800

  3. Reel brand: Abu Garcia
    Reel Model: Ultracast II 500 / 1000
    Price: RM 160 – 180

  4. Salan sejahtera, apa2 reel yg bawah 1000 boleh masuk dgn rule UL ka? Contohnya reel berjanama ajiking baramundi 1000, padankan dgn nemesis 2-6.

    • Ultralight Anglers
      Ultralight Anglers

      Hye bro… biasanya mana2 size reel dari 1000 kebawah adalah sesuai. Balance atau tidak ikot pada pengguna. Apa yang penting specs nye biar balance dgn rod baru dpt feel yang maxima.

      • Bro untuk uL set piasa gune spining reel or bc bro. . Sy ada reel spining abu carcia cardinal c704lx sesuai x untuk set ul

        • Kanicen Nix

          Hi bro…

          Maaf lambat reply… outstation seminggu…

          paling sesuai guna spinning bro… bc nie lebih pada BFS.

          Model Abu Cardinal c704lx yg bro pakai tu nampak mcm sesuai… tp lebih elok kalo bro bole bg gambo dan check drag die berapa. Kalo tak lebih dari 2.6kg tu amat sesuai atau tak lebih dr 3 masih bole digunakan πŸ™‚

  5. Harga TICA GR6007R Spinning Reel

  6. Bro untuk uL set biasa gune spining reel or bc bro. . Sy ada reel spining abu carcia cardinal c704lx sesuai x untuk set ul

    • Kanicen Nix

      Hi bro…

      Maaf lambat reply… outstation seminggu…

      paling sesuai guna spinning bro… bc nie lebih pada BFS.

      Model Abu Cardinal c704lx yg bro pakai tu nampak mcm sesuai… tp lebih elok kalo bro bole bg gambo dan check drag die berapa. Kalo tak lebih dari 2.6kg tu amat sesuai atau tak lebih dr 3 masih bole digunakan πŸ™‚

  7. Salam bro ary 2 sy ada tgk review kt google . Ada stu reel tu.bile kite bula spool dia ada lubang untuk letak lube pelincir reel yg mne stu r antara yg tuan suggest. Sbb sy cry kt dh jumpe hihihi

  8. Salam bro ary 2 sy ada tgk review reelΒ² yg tuan suggest, kt google . Ada stu reel tu.bile kite buka spool dia ada lubang untuk letak lube pelincir reel yg mne stu r antara yg tuan suggest. Sbb sy cry kt google dh x jumpe hihihi

    • Kanicen Nix

      alamak… yg mane satu yer? hehehe…. byk benor buat artikel tak ingat da… hehehe.. sorry bro πŸ™‚

  9. Cen. Pflueger tu berapa skrg. Tanya kedai 550 belum tawar lg. Mana kedai boleh dapat harga sembang

  10. hye bro, sy sngt teruja dgan website ni sbgai rjukan…sy nk bertanya…apakah the best suggestion rod and reel. bajet dlm rm 250

  11. sy ade Pflueger Supreme 9025XT adakah boleh digunakn pada UL setting sebb drag nyer 3.6kg lebih dri 6lb..huhu

  12. Assalamualaikum
    Tumpang tanya rod ngn reel apa yg boleh bro rekemen kepada saya untuk memancing di muara laut perairan kita sorry newbis harap dapat membantu

  13. Dalam banyak2 reel….saya lbh gemar produk shimano……drag lbh smooth yg mana sgt sesuai dwngan pancingan UL (Untuk elakkan tali meletop dan nangis ?)

    Jns lain saya pilih tica cetus….cuma tica bila kena renangan padu dan panjang drag suka ketat sdri…..huhu

    Cuma saiz 500 xberapa dalam spool dia….sy lbh gemar untuk isi tali dlm kuantiti yg banyak….sng…kot putus xpayah sambung……kih2

    Pilihan saya

    1. Biomaster 1000FB

    Ada xtra spool….best kalau pts xpyh fenin nk ikat leader.tkr je spool time ikan rancak makan…..

    Hrga sekitar RM500-RM650

    2. Shimano Sahara 750

    Ada xtra spool….cuma kurang cantik sbbmodel lama….tiada “power handle” tp smooth dragnya

    Harga saya beli 2nd sekitar RM200-RM250

    3. Shimano sienna 500FD

    Sesuai untk tali jns mono…..kalau braided atau yg berkley keras tu apa nama tah jns tali dia mudah berpintal…..mgkin line roller kurang baik….

    Tp hrga ekonomi….RM100-RM130

    Drag baik…..

    • Kanicen Nix

      Mantap bro. Mekasih sudi share ilmu. Setuju dgn pe yang bro ckp. Penyesuaian dlm permilihan reel dengan setup mmg penting. Lagi2 dgn jenis pancingan.

  14. Bro , boleh review Shimano Sienna FE 1000 tak?

  15. Reel Brand:golden
    – Reel Model:jm1000
    – Price:rm190

  16. Jebat tak derhaka

    Tuan tica cetus se 500 sekarang harga pasaran berapa? Ok x reel tu?

    • Kanicen Nix

      Okay je bro. Ikut pada bajet sendiri. Tak pasti lak berapa harga pasaran. Tp dlm RM80-120 kalo tak silap πŸ™‚

  17. Salam bro.
    Saya ada ugly stick UL 2-6lb.
    Kalau guna Shimano Ultegra 2500, tali sulam 10lb. Overpower ke reel tu?
    Terima kasih

    • Kanicen Nix

      Wslm bro

      Kurang balance bro. Tali bro lebih sesuai dalam range 2 ke 6lbs. Dan nk lagi mantap reel tu adjust maxima drag 6lbs atau 3kg kira yg plg senang nk dpt dalam market dan almost balance dgn setup πŸ™‚

  18. – Reel Brand:banax
    – Reel Model:iso 600
    – Price:rm112

  19. salam… set bc apa yg sesuai bwah harga 300 ?

  20. Reel Brand:Bossna
    – Reel Model: Mini R
    – Price: rm200

  21. Daiwa D-spin 500/1000 (rm120)
    Ryobi Kiki 500/800 (rm160)

    Sumber di Mudah.myπŸ˜€

  22. sy baru beli reel ajiking mackerel 1000 tp kt kotak xde plak letak max dreg..just tali max 0.25 mm 220m..agakΒ² boleh ke guna setup utk set UL..

    • Kanicen Nix

      kalo nk pakai takde hal bro.. tp nk post kat group tak lepas sbb kt taktaw drag die bape.. byk brand buat benda2 mcm ni skrg sbb kalo orang tanya mereka bole jawap apa sahaja. ape pon risiko kat bro kalo nk pakai πŸ™‚

      • Kalo sy baru dlm ul..senjate digunakn
        Rod lmebaru 2-5lb
        Mesin abu sorron stx 20
        Tali fins 6lb
        Sesuai ke x master ul

        • Kanicen Nix

          Salam bro,

          Check drag reel. Kalo boleh dapatkan reel 6lbs/2.7kg kebawah atau kalo kat group kami masih terima 3kg kebawah buat masa ini. Ingat benda simple ni je bro. Segala-galanya maxima 6lbs iaitu bersamaan 2.7kg kecuali leader.

          Welcome to ul bro πŸ™‚

  23. Kat spoll abu sorron tu tertera 8lb je

  24. Kalau bossna mini saiz 500 bp drag nya ?

  25. Tapi kalau ultra light joran ukuran 2-6 lb dan tali 6 lb rel 1000 drag 3 kg, klo dpt ikan besar yg 10 kg keatas bs naik gk ya dan apa gk ada salah satux yg jebol misal joran patah, tali putus dan drag rell yg gk kuat??? Mohon penjelasanx..!

  26. Reel Ryobi ultra power
    Saiz 500 800
    Harga RM 160-200

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.