Kanicen Nix

Kanicen Nix
Hey guys! You can call me Kanicen and I'm a nature lover. I spend most of my time outdoor with fishing. I have to admit that I am not an expert but I will do my best to share with you interesting stuffs I know. I love ultralight game which means I live to challenge myself with UNREALISTIC LOGIC for satisfaction.

Fishing Tips: Custom Assist Hook

Jom memahami apakah kelebihan dan kekurangan membuat custom assist hook. Adakah ia lebih berbaloi atau anda lebih suka membeli untuk tidak pening kepala? Kelebihanya: – Menjimatkan. – Kosnya hampir 50-70%. – menjimatkan. – Anda boleh mengikatnya mengikut panjang serta menyuai padankanya dengan saiz/panjang jig anda, ini kerana selalunya jig anda diserang pada kedudukan yg hampir sama, ketahui lah bahawa ikan …

Read More »

Jom Belajar: Manual Hot Stamping For Metal Jig

Perkongsian oleh Mizan Zaid bagaimana proses manual hot stamping jigs bagi jig anda yang telah rosak atau kusam. Tips ini berdasarkan pengalaman yang ada jadi jika ada kekurangan mohon tunjuk ajar. Moga ilmu yang dikongsikan ini bermanfaat. Jangan lupa subscribe channel MizAngler Channel 🙂 Kredit: Mizan Zaid Nota: Segala informasi yang diberi adalah berdasarkan best efforts untuk meluahkan pendapat dan …

Read More »

Fishing Tips: Pemilihan Split Ring, Solid Ring, Kevlar

Split Ring: Penggunaan split ring yg berkualiti amat lah disarankan kerana split ring yg ekonomi akan mudah lengkang setelah berkali2 jig, swivel solid ring dimasukan kedalamnya, risiko kehilangan jig akibat terkeluar dari split ring boleh berlaku ataupun ia akan terkangkang jika tekanan berlaku terlalu tinggi ketika bertarung dgn ikan. Solid Ring: Tidak perlu yg berkualiti dan mahal kerana solid ring …

Read More »

Fishing Tips: Cara Memilih Saiz Hook Yang Sesuai Dari Treble Hook Ke Single Hook

Bagaimana kalau beli gewang yang datang dengan treble hook tetapi anda ingin menukarnya ke single hook? Bagaimana yang buat pemilihan yang sesuai? Dulu-dulu nubis sentiasa keliru macam mana la nak cari saiz single hook yang sesuai dengan gewang yang kita beli dah siap ada treble hook. Jadi lepas lalu semua proses pening kepala dan pengalaman yang sentiasa mematangkan dekat sini …

Read More »

Jigging: Titik Berat dan Bentuk Jig Akan Mempengaruhi Aksinya

Artikel kali ini di ambil dari rakan bernama Indra Irwan Ismail (Daiwa Malaysia Ambassador) yang sudi memberi tips dalam memahami Titik Berat dan Bentuk Jigs Yang Akan Mempengaruhi Aksinya. Tips: Aksi jig bergantung pada bentuk dan titik beratnya dan bukan pada jenama, jig yang ekonomi juga akan beraksi sama jika ianya mempunyai bentuk yg serupa. Semakin lebar pemukaan jig anda …

Read More »

6 Kesalahan Biasa Dibuat Apabila Menguji Rod Ultralight

Topik kali ini lebih pada kelakuan kebanyakan pemancing setelah atau semasa membeli rod. Maaf jika video agak berterabur. First time buat video macam ni hahaha 😛 berdebar-debar. Apa pun saya berharap anda dapat ilmu dari video ini yang boleh menyelamatkan anda kehilangan duit akibat kesilapan dalam menguji rod ultralight. Teknik ini bukan sahaja akan memberi kesan pada rod ultralight tetapi …

Read More »

Bagaimanakah Cara Mengukur Bearing Reel Pancing Anda?

Bearing datang dalam bermacam saiz mengikut saiz reel dan juga bergantung pada reka bentuk sesuatu reel pancing yang dibuat oleh pengeluar. Kebiasaannya reel pancing yang berkualiti dan berjenama akan ada panduan saiz bearing yang digunakan untuk tujuan memudahkan pengguna jika ingin mencari bearing. Ia juga akan memudahkan untuk penjual bearing mengetahui saiz bearing yang dicari seperti 5x11x4 atau 3x10x4. Tetapi …

Read More »

Letupan Ikan Toman Keluar Dari Sarang Seperti Ada Hutang

Ikan Toman atau di kenali sebagai Giant Snakehead dalam bahasa saintifiknya Channa Micropeltes adalah sejenis ikan tempatan yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Populasinya terdapat hampir disemua sekitar negara-negara Asean. Rupa yang seakan-akan kepala ular,  warna badan yang berbatik garang dengan bentuk badan yang padat seperti memberitahu kita ia sejenis ikan yang amat ganas. Ikan ini adalah salah satu ikan yang …

Read More »

Mengenali Ikan: Haruan Kedak Spesis Ikan Snakehead Terkecil

Haruan kedak yang juga dikenali sebagai Channa Gachua nama saintifik atau Channa Limbata adalah spesis snakehead yang terkecil dalam keluarganya. Ia adalah keluarga snakehead dari genus yang sama dengan haruan / toman iaitu keluarga Channa. Ia juga dikenali sebagai Dwarf Snakehead kerana ia adalah spesis paling kecil dalam keluarganya. Haruan / Ruan Kedak adalah sejenis ikan yang amat kecil. Dikatakan …

Read More »

ADAB – Kunci Kepada Pancingan Lebih Berjiwa dan Beretika

Dunia pancingan kini lebih-lebih lagi di Malaysia sedang pesat membangun. Masing-masing berebut cuba berbuat sesuatu untuk membuktikan diri dalam jenis pancingan yang di ceburi. Dalam proses cuba mengejar sesuatu yang tidak pasti ramai pemancing terlupa satu perkara yang paling penting iaitu ADAB. Adab merangkumi pelbagai perkara; baik dari tingkah-laku kita di public mahupun apabila bersendirian. Media social telah menjadi satu …

Read More »