Kanicen Nix

Kanicen Nix
Hey guys! You can call me Kanicen and I'm a nature lover. I spend most of my time outdoor with fishing. I have to admit that I am not an expert but I will do my best to share with you interesting stuffs I know. I love ultralight game which means I live to challenge myself with UNREALISTIC LOGIC for satisfaction.

Teknik Membottom dan Umpan Mujarab Memancing Ikan Temperas

ikan temperas kanicen nix teknik membottom

Perjalanan mencari sebarau bertukar kepada teknik membottom akibat air sungai yang keruh. Ini telah memberi kami peluang untuk mencuba bottom menggunakan setup ultralight. Dikatakan sungai ini terdapat pelbagai spesis ikan yang menjadi idaman kaki bottom seperti ikan baung, temperas, terbul, lais, selat dan macam-macam lagi. Ikan temperas kian dilupakan kerana bukan mudah untuk mencarinya lebih-lebih lagi di kawasan bandar seperti …

Read More »

Memukau Serigala Sungai Dengan Spoon

lyee-caster-menggunakan-micro-spoon-kanicen-nix-grenti-strike-red-eye-memburu-sebarau-sungai

Ikan sebarau atau dikenali juga sebagai Hampala adalah sejenis ikan serigala sungai yang amat diminati oleh kaki casting. Tidak kira saiz walaupun curut ia tetap memberi tentangan yang hebat. Pelbagai pengalaman dapat kita dengar dari kaki sebarau akan kekuatannya yang tiada tolok bandingan. Teknik memburu sebarau bergantung pada setiap invidividu dan juga kawasan. Ada kawasan penggunaan gewang amat sesuai kerana …

Read More »

Why Fishing Lines Break Easily?

why fishing lines break easily

This article will focus in answering questions by friends who asking about fishing lines. Mostly, they are not satisfied because the lines they used easily break and rot. I believe you heard it many times and this is not a common problem; it’s actually every anglers problems. Question 1: Which Best Fishing Line? My answer is simple; buy a proven …

Read More »

Fishing Trip: Peacock Bass On Drop Shot

fishing trip hunting peacock bass using grenti strike kanicen nix

It’s been while since I able to go on fishing trip. This time we have some plans to try out our upcoming soft baits and also ultralight fishing rods. A trip that was planned few weeks ago with boss and the objective of the trip is to test some of the upcoming Grenti Strike soft bait and few pieces of …

Read More »

Mengapa Tali Pancing Cepat Putus?

tali-mancing-reput-akibat-penjagaan-kurang-baik

Artikel kali ini menjawap rakan-rakan pancing yang bertanyakan beberapa soalan berkenaan tali pancing yang biasa mereka guna. Kebanyakkannya tidak puas hati kerana tali yang mereka pakai mudah putus dan reput. Soalan 1: Tali Apa Yang Best Jawapan saya sungguh mudah iaitu beli tali yang proven dari brand yang proven kerana rod anda lagi penting dari tali dari brand yang tiada …

Read More »

Teknik Memburu Haruan Runtu

kanicen nix grenti strike curly tail white

Mungkin ramai yang tidak pernah mendengar ikan Runtu yang juga dikenali sebagai Haruan Runtu. Ia adalah salah satu species yang amat sukar ditemui dan setakat yang kami ketahui ia berada di Sabah dan Sarawak sahaja. Haruan Runtu tidak besar saiznya dan biasanya digelar sebagai ikan curut tetapi sikapnya yang agresif dan menjaga kawasan membuatkan ia seronok untuk diburu sebagai pemancing. …

Read More »

Kadang-Kadang Mancing Ikan Haruan Boleh Kecewa Dibuatnya

trip memancing ikan haruan

Ada orang cakap senang je mancing haruan ni. Nak cakap salah tak jugak, nak cakap betul pun tak jugak. Bagi saya kadang-kadang boleh kecewa apabila apa yang dicari terlucut depan mata. Lagi geram apabila saiz pula memang saiz idaman. Geram sampai bawak balik motor masih terbayang-bayang di kepala situasi yang terjadi. Aduhhhh… Sepanjang perjalanan balik memang ada rasa tidak puas …

Read More »

Seliat-Liat Ikan Pasti Ada Caranya Jika Ada Kepelbagaian Usaha

wawan-peacock-bass-kanicen-nix-sailang-grenti-strike-soft-plastic

Bila bangun pagi, benda yang pertama sekali terfikir di kepala, nak pergi mancing. Kena pula tak kerja. Tapi nak pergi mancing dekat mana?? Berfikir sejenak. “Hmm pergi Tasik Prima je la”, bisik dalam hati. Apa lagi, mandi, siap-siap, start kereta, terus shoot ke tasik prima. Sampai di Tasik Prima dalam pukul 6.45am, hari masih gelap, so apa lagi, siapkan barang …

Read More »

Membottom Ikan Lampam Menggunakan Pancingan Setup Ultralight

ikan-lampan-dengan-rod-sailang

Usah terhadkan penggunaan setup ultralight anda pada casting sahaja. Kadang-kadang kita perlu ubah mood untuk mencari keseronokkan game ultralight. Membottom adalah salah satu cara teknik pancingan yang kian dilupakan lebih-lebih lagi pada pemancing yang suka teknik casting. Lokasi Sampai di lokasi sekitar 6.15 petang. Lokasi yang dituju hanyalah tepi jalan di Parit Dua Timur Sungai Besar dan kawasan berdekatan. Setup …

Read More »

Trip Mancing Ke Royal Belum Menggunakan Setup Ultralight

ikan sebarau royal belum dengan rod sailang kanicen nix

Trip camping dan mancing ke Sg, Kejar, Royal Belum telah kami plan beberapa bulan dahulu. Motif kami trip ini lebih pada mengeratkan silaturahim sesama pemancing yang telah lama kenal di alam maya. Seramai 15 orang rakan pancing lain telah menyertai trip mancing kali ini. Target utama kali ini ialah spesis ikan Sebarau (Hampala) Sg. Kejar yang dikatakan boleh membuat pemancing …

Read More »