Tips Pancing: FG Knot

Adakah anda tahu nama penuh bagi FG knot?

FG Knot (Fine Grip Knot)

Dikenali sebagai Sebile atau GT knot (Giant Travelly Knot), ia menyambungkan leader kepada main line. Ianya kemungkinan benang ke mono atau fluorocarbon leader. Ia sangat popular dengan sport fishing skippers di Australia terutamanya dan seluruh dunia. Ia mungkin kelihatan susah pada pertama kali, tetapi dengan latihan, anda boleh melakukannya dengan mudah dan cepat, di dalam 30 saat sahaja anda boleh melakukkannya. Itu adalah alasan yang cukup untuk leader knot terbaik anda. Ia adalah alternatif yang terbaik untuk meyambung mainline dengan leaders. Ia telah muncul sebagai pemenang di dalam kebanyakkan ujian kekuatan ikatan, ianya tetap kuat, untuk kegunaan yang sama. Walaupon ianya terdapat pelbagai cara untuk mengikatnya walau bagaimanapon kami memilih untuk mengikuti cara yang paling mudah yang di popularkan oleh Captain Jason Ehrlich dari Australian.

Sejarah

FG knot..(fine grip) knot asalnya dicipta oleh pemancing GT yang terjumpa cara sambungan tali dengan tali untuk bertarung dengan ikan GT yang kuat melawan. Mereka mahukan sesuatu yang mudah melalui guide sebab mereka selalunya casting poppers dan swim baits.

We know we share. Learning will never end.

Kredit: Rosli Othman

Note:

Segala informasi yang diberi adalah berdasarkan best efforts untuk meluahkan pendapat dan ilmu yang telah diperolehi. Ayat atau perkataan yang tidak sesuai mungkin telah digunakan dan ia adalah luar kawalan kerana kami telah mencuba sehabis baik. Jika ada cadangan sila komen. Kami akan membuat perubahan.

Check Also

Formula Kiraan Panjang Leader. Apakah Panjang Leader Yang Sesuai Untuk Pancingan Ultralight?

Seringkali saya menerima soalan yang sama dari peminat sukan pancingan ultralight berkenaan dengan panjang leader …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.