Soalan Lazim Pemancing

Betul Ke Ultralight Fishing Tiada Kaitan Dengan Drag?

Jika soalan ini ditanya puluhan tahun yang lepas mungkin ia boleh diterima tetapi pada zaman sekarang di mana teknologi dan peralatan semakin moden, persoalan ini mungkin boleh dipertikaikan untuk tujuan KEMAJUAN DAN PEMBAHARUAN. Jom kita bercerita sedikit supaya ia lebih mudah untuk difahami. Membaca Amalan Mulia – Refresh Balik Standard 6lbs rules of thumb untuk ultralight fishing diwujudkan oleh pemancing …

Read More »

16 Tips Mudah Untuk Memikat Ikan Tilapia / Talapia Menggunakan Umpan Tiruan

kanicen-nix-talapia-tilapia-on-grenti-strike-brudu-softbait

Fenomena ultralight fishing kian menjadi-jadi dan banyak pemancing ultralight terbangun dari tidur dan mula mencari ikan-ikan kecil yang kena pada game ultralight. Kini hampir majoriti ikan kecil menjadi sasaran pemancing ultralight dan ada yang mengalami kesukaran dalam menjerat beberapa jenis spesis ikan antaranya ialah ikan tilapia / talapia. Ramai bertanya soalan macam mana nak mancing talapia / tilapia? Jom bacaapa …

Read More »

Punca Tali Bersimpul / Wind Knot Pada Setup Spinning

ultralight-anglers-tali-yang-dimasukkan-pada-paras-yang-betul-daiwa-ltd

Meehun atau Bihun atau Tali Berbelit atau Tali Bersimpul atau Wind Knot terjadi hampir pada semua pemancing. Lebih-lebih lagi pada pemancing yang suka menggunakan lure / gewang / umpan yang ringan. Boleh dikatakan semua pemancing akan frust apabila tali berbelit semasa memancing. Ada yang mungkin terfikir “ingatkan kat BC sahaja tapi spinning pun ada”. Kita semua biasanya akan mencuba pelbagai …

Read More »

Mengapa Tali Pancing Cepat Putus?

tali-mancing-reput-akibat-penjagaan-kurang-baik

Artikel kali ini menjawap rakan-rakan pancing yang bertanyakan beberapa soalan berkenaan tali pancing yang biasa mereka guna. Kebanyakkannya tidak puas hati kerana tali yang mereka pakai mudah putus dan reput. Soalan 1: Tali Apa Yang Best Jawapan saya sungguh mudah iaitu beli tali yang proven dari brand yang proven kerana rod anda lagi penting dari tali dari brand yang tiada …

Read More »

Apakah Yang Perlu Untuk Membuat Lontaran Tepat Menggunakan Seup Ultralight?

kanicen-nix-accuracy-fishing-techniques-lontaran-cast-tepat

Ada seorang rakan bertanya “Untuk dapatkan balingan yang tepat ke sasaran”. Bagaimana? 1. Practise make perfect (Pengalaman Mengajar) 2. Balance and matching setup yang digunakan 3. Creativity dalam membuat adjustment 4. Memahami body anda 5. Memahami arah angin 6. Memahami berat gewang 7. Memahami reel anda 8. Memahami rod anda 9. Memahami style pancingan anda 10. Memahami paten umpan anda …

Read More »

Cara Mudah Menukar Berat Gewang Dari Oz ke Gram dan Poundage Dari Lb ke Kg

cara-menukar-oz-ke-gram-lb-tokg

Sehingga kini masih ramai pemancing yang tidak tahu bagaimana hendak menukar kiraan oz, gram, lb dan kg yang di label pada rod, kotak tali dan juga pada reel. Mereka sentiasa berdiam diri dan menjadi punca utama tidak memahami apa yang di label pada rod pancing. Sebenarnya ini adalah perkara yang amat mudah sejak adanya Mr. Google. Informasi begini anda cuma …

Read More »

Mengapakah Rod Pancing Diberi Rating dan Apakah Tugas Utama Rod Pancing?

ultralight-anglers-kanicen-nix-ultralight-fishing-rod-ratings

“Poundage rod saya 6-12lbs (5.4kg) tetapi ia patah apabila saya mengangkat ikan tak sampai 2kg dari air. Mengapa boleh jadi macam ini?” seorang rakan bertanya kepada saya… Ini fakta bukan mitos. Line rating (poundage) yang diberi pada rod tidak menunjukkan berapa berat ikan anda boleh angkat. Rating diberi sebagai panduan untuk memilih kekuatan klasifikasi line yang boleh digunakan untuk sesuatu …

Read More »

Adakah Habitat Pemakanan Ikan Setiap Lokasi Berbeza?

memahami-habitat-pemakanan-ikan

Tergerak hati ingin menjawap dengan lebih detail soalan dari salah seorang rakan Facebook saya apabila dia private message saya mengenai pemakanan ikan. Soalannya berbunyi: Lagi 1 nak tanya. species tempat saya ni memang banyak haruan. saya ada cuba sp saja. guna jig 3gm. spoon. tapi sambutan tiada kalau ada pun jarang sangat. tapi bila guna spinner ja mmg killer. soalan …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo