Tips Memancing

Lesen Pertama Pengalaman Memancing Tarpon – Tension Habis

bulan-pertama-spin-fly

Saya start memancing tarpon ni kalau tak silap tahun 2008/2009 dan lesen pertama saya tarpon ialah dengan memakai “spin fly”. Yer betul apa yang anda nampak. Saya pakai spin fly. Tengok gambar kat bawah ni pakai spin fly. Slim kan? Hahaha… 😛 Yang pasti dari seawal pukul 7 pagi sampai pukul 7 petang asik rabut jer. Puas dok usaha. sampai …

Read More »

Memahami Konsep Ultralight Fishing Untuk Ikan Besar dan Kesesuaian Lokasi Pancingan

ultralight-fishing-concept

Ultralight! Ultralight! Ultralight. Hampir dimana-mana kita dengar ramai yang bercakap mengenai sukan Ultralight tidak kira ada yang menikmati dan ada yang tidak boleh menerimanya. Fenomena ultralight fishing di Malaysia kini telah menular keseluruh negara. Ia telah menjadi salah satu area sukan memancing yang ingin dicubai oleh kaki-kaki pancing tidak kira usia, bangsa dan agama. Apa yang pasti sukan ultralight ini …

Read More »

Ikan Besar Menggunakan Setup Ultralight. Mustahil Menjadi Tidak Mustahil!

pink-vengers-strike-pacu-ultralight-fishing

Satu ketika dulu majoriti pemancing tidak akan percaya bahawa setup ultralight di bawah 6lbs mampu menjinakkan ikan yang lebih besar. Pelbagai cerita dan pelbagai andaian telah dibuat untuk menyangkal kewibawaan seseorang pemancing ultralight yang mampu menaikkan ikan bersaiz monster. Bagi mereka ia adalah penipuan dan ia tidak masuk akal. Sehingga kini masih ada yang tidak percaya walaupun pelbagai bukti telah …

Read More »

Info Produk: Grenti Strike – Curlee. Cara Memasang Soft Baits Yang Mudah

Grenti-Strike-Curlee-Tail

Grenti Strike – Curlee adalah produk pertama kami dan ia lebih di kenali sebagai curly tail atau curly grub. Curlee tail grub ini adalah amat sesuai untuk ikan seperti Indo-Pacific Tarpon atau lebih dikenali sebagai Bulan di negara kita, ikan jenis snakeheads seperti haruan, bujuk, kerandang atau toman bunga dan pelbagai spesis lain seperti siakap, kerapu, siakap merah, tilapia/talapia, peacock …

Read More »

Tips Memancing Di Air Tawar

tips-memancing-di-air-tawar

Memancing adalah sukan yang menyeronokkan dan memerlukan sedikit kemahiran dan masa. Bergantung kepada lokasi pancingan anda, taktikal anda untuk memujuk ikan yang dicari akan berbeza. Air payau atau sejuk memerlukan gaya pancingan yang tertentu manakala air yang tenang seperti air tawar mungkin memerlukan gaya yang berbeza. Tanpa mengira jenis ikan atau air, terdapat beberapa tips memancing air tawar yang semua …

Read More »

Teknik Asas Rigging Bottom Untuk Kaki Pancing Juga Sesuai Untuk Ultralight Fishing

asas-rigging-pancingan-bottom

Tidak kira anda dari jenis pancingan yang mana, apa yang penting kita sebagai pemancing harus belajar serba sedikit teknik pancingan yang lain supaya tidak ketinggalan dari segi ilmu. Ilmu ada dimana-mana jika kita berusaha memperbaiki diri setiap masa. Jangan hanya bergantung kepada ego atau taksub kepada sesuatu jenis pancingan dan tidak menikmati jenis pancingan lain yang lebih efektif dan sesuai …

Read More »

Teknik Penjagaan Soft Baits Yang Betul

grenti-strike-soft-baits

Soft baits atau lebih dikenali sebagai SP (Umpan tiruan plastik) telah menjadi salah satu umpan mancing yang amat efektif dan amat digemari oleh pemancing di Malaysia malahan ia telah dikatakan bakal menjadi umpan yang paling sesuai untuk memikat ikan. Namun walaupun ramai yang tertarik dengan soft baits tidak ramai yang memberi perhatian kepada cara penjagaan yang sesuai. Ramai yang komplen …

Read More »

Tips Memancing Di Kolam / Lubuk / Tasek Yang Kecil

tips-memancing-di-tasek

Jika anda seorang pemancing yang menikmati aktiviti memancing maka anda tidak akan cerewet dengan lokasi pancingan kerana bagi anda setiap kawasan yang berair ada potensinya. Kumpaw itu indah namun jika usaha yang logik dan menggunakan cara yang betul maka potensi untuk mendaratkan ikan adalah perkara yang tidak mustahil. Anda tidak perlu membuang masa ke lautan luas untuk memastikan trip memancing …

Read More »

Apakah Itu Trout Fishing?

trout-strike-sikang

Hobi memancing didapati berada di salah satu kedudukan sukan yang berlandaskan alam semulajadi yang memberi cabaran yang paling memuaskan. Dan memancing ikan trout ia memerlukan pengetahuan tentang tabiat ikan, ciri-ciri air dan cuaca yang membuatkan trout fishing adalah puncak sukan pancingan ultralight. Ikan trout atau lebih dikenali sebagai ikan sikang dinegara kita bukanlah sejenis ikan yang amat popular jika dibandingkan …

Read More »

Tali Pancing Berpintal – Bagaimana Untuk Mengelakkan ia dan Bagaimana Untuk Membuangnya?

tali-berpintal

Tali berpintal (berbelit) adalah salah satu sebab kesengsaraan pemancing. Anda cast, dan tali berlaga dengan guides, kadang-kadang tersimpul dengan guide. Kadang-kadang bahagian tali yang bersimpul agak banyak akan menambahkan kekusutan semasa memancing. Beberapa sumpahan dan kutukan boleh melepaskan sedikit kemarahan tetapi ia tidak menyelesaikan masalah. Lebih buruk lagi selepas menghabiskan masa memancing yang berharga melepaskan tali yang bersimpul, balingan yang …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo