Peralatan Pancing

Fishing Tips: Custom Assist Hook

Jom memahami apakah kelebihan dan kekurangan membuat custom assist hook. Adakah ia lebih berbaloi atau anda lebih suka membeli untuk tidak pening kepala? Kelebihanya: – Menjimatkan. – Kosnya hampir 50-70%. – menjimatkan. – Anda boleh mengikatnya mengikut panjang serta menyuai padankanya dengan saiz/panjang jig anda, ini kerana selalunya jig anda diserang pada kedudukan yg hampir sama, ketahui lah bahawa ikan …

Read More »

Fishing Tips: Pemilihan Split Ring, Solid Ring, Kevlar

Split Ring: Penggunaan split ring yg berkualiti amat lah disarankan kerana split ring yg ekonomi akan mudah lengkang setelah berkali2 jig, swivel solid ring dimasukan kedalamnya, risiko kehilangan jig akibat terkeluar dari split ring boleh berlaku ataupun ia akan terkangkang jika tekanan berlaku terlalu tinggi ketika bertarung dgn ikan. Solid Ring: Tidak perlu yg berkualiti dan mahal kerana solid ring …

Read More »

Fishing Tips: Cara Memilih Saiz Hook Yang Sesuai Dari Treble Hook Ke Single Hook

Bagaimana kalau beli gewang yang datang dengan treble hook tetapi anda ingin menukarnya ke single hook? Bagaimana yang buat pemilihan yang sesuai? Dulu-dulu nubis sentiasa keliru macam mana la nak cari saiz single hook yang sesuai dengan gewang yang kita beli dah siap ada treble hook. Jadi lepas lalu semua proses pening kepala dan pengalaman yang sentiasa mematangkan dekat sini …

Read More »

6 Kesalahan Biasa Dibuat Apabila Menguji Rod Ultralight

Topik kali ini lebih pada kelakuan kebanyakan pemancing setelah atau semasa membeli rod. Maaf jika video agak berterabur. First time buat video macam ni hahaha 😛 berdebar-debar. Apa pun saya berharap anda dapat ilmu dari video ini yang boleh menyelamatkan anda kehilangan duit akibat kesilapan dalam menguji rod ultralight. Teknik ini bukan sahaja akan memberi kesan pada rod ultralight tetapi …

Read More »

Formula Kiraan Panjang Leader. Apakah Panjang Leader Yang Sesuai Untuk Pancingan Ultralight?

Seringkali saya menerima soalan yang sama dari peminat sukan pancingan ultralight berkenaan dengan panjang leader yang sesuai untuk setup yang mereka guna. Dan jawapan yang biasa kita dapat ialah 2 kaki ke 4 kaki atau sedepa atau 2 depa dan 6 kaki. Jadi adakah ini betul? Jawapan ini adalah betul dan tidak ada salahnya kerana semua ini berdasarkan pengalaman masing-masing. …

Read More »

Betul Ke Ultralight Fishing Tiada Kaitan Dengan Drag?

Jika soalan ini ditanya puluhan tahun yang lepas mungkin ia boleh diterima tetapi pada zaman sekarang di mana teknologi dan peralatan semakin moden, persoalan ini mungkin boleh dipertikaikan untuk tujuan KEMAJUAN DAN PEMBAHARUAN. Jom kita bercerita sedikit supaya ia lebih mudah untuk difahami. Membaca Amalan Mulia – Refresh Balik Standard 6lbs rules of thumb untuk ultralight fishing diwujudkan oleh pemancing …

Read More »

Tips Pancing: Cara Menetapkan Spool Tension Untuk Baitcasting Reel

Lain pemancing lain cara. Apa yang bakal saya share untuk kawan-kawan adalah perkara biasa yang saya sendiri gunakan untuk adjust spool tension bagi reel bait casting. Cara ini dapat mempercepatkan penggunaan reel bait casting dengan cara yang mudah dan cepat lebih-lebih lagi pada mereka yang sentiasa mengalami kesukaran dalam menggunakan reel bait casting. Pada penggemar pancingan ultralight membuat lontaran gewang …

Read More »

Tips Pancing: Rod Lembut vs Rod Keras?

Arguement tentang rod lembut poundage tinggi dengan rod keras poundage rendah memang umpama isu CNR dan tapau. Tidak akan habis selagi kita masih tidak mahu menerima fakta. Kat sini nubis ingin bercerita sikit tentang rod. Jika kita belajar perbezaan tentang rod power vs rod action tentunya tiada arguement tentang rod lembut poundage tinggi dan rod keras berpoundage rendah. Rod lembut …

Read More »

Tips Pancing: Mengenal Bahagian Rod Pancing Anda

Untuk pemancing yang baru terjebak dalam dunia pancing amat penting untuk anda memahami asas rod pancing anda. Di sini saya ingin berkongsi sedikit penerangan RINGKAS mengenai rod pancing. Sila rujuk gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut. 1. Handle / Grip Merangkumi reel seat dan juga grip. Terdapat dlm full grip atau split grip..Reel seat ada pelbagai jenis untuk jenis …

Read More »

Tips Pancing: FG Knot

Adakah anda tahu nama penuh bagi FG knot? FG Knot (Fine Grip Knot) Dikenali sebagai Sebile atau GT knot (Giant Travelly Knot), ia menyambungkan leader kepada main line. Ianya kemungkinan benang ke mono atau fluorocarbon leader. Ia sangat popular dengan sport fishing skippers di Australia terutamanya dan seluruh dunia. Ia mungkin kelihatan susah pada pertama kali, tetapi dengan latihan, anda …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo