Tips Memancing

Punca Tali Bersimpul / Wind Knot Pada Setup Spinning

ultralight-anglers-tali-yang-dimasukkan-pada-paras-yang-betul-daiwa-ltd

Meehun atau Bihun atau Tali Berbelit atau Tali Bersimpul atau Wind Knot terjadi hampir pada semua pemancing. Lebih-lebih lagi pada pemancing yang suka menggunakan lure / gewang / umpan yang ringan. Boleh dikatakan semua pemancing akan frust apabila tali berbelit semasa memancing. Ada yang mungkin terfikir “ingatkan kat BC sahaja tapi spinning pun ada”. Kita semua biasanya akan mencuba pelbagai …

Read More »

Seronoknya Memancing Ikan Jaguar Cichlid / Kerapu Lombong

memancing ikan kerapu lombong jaguar cichlid menggunakan softbait grenti strike kanicen nix

Ramai masih tidak kenal dengan ikan kerapu lombong atau dikenali juga sebagai Jaguar Cichlid di Malaysia. Nama latin ikan ini ialah Nandopsis managuense juga di kenal dengan nama Managua Cichlid, Aztec Cichlid, Managuense Cichlid dan termasuk ke dalam Family Cichlidae. Jaguar Cichlid merupakan ikan dari kelompok American Cichlid yang berasal dari benua Amerika dimana habitat aslinya berasal dari Amerika tengah …

Read More »

Tips Memikat Ikan Seluang Menggunakan Teknik Casting

Mungkin tidak ramai tahu kita boleh memikat ikan seluang dengan teknik casting. Masih ramai juga yang tertanya-tanya bolehkah. Telah banyak pemancing ultralight dapat memancing ikan seluang atau dikenali sebagai Rasbora SPP. Ada yang kata luck dan ada yang mencuba sendiri menggunakan pelbagai teknik termasuk casting. Spesies rasbora ini bersifat omnivora. Makanan mereka pelbagai dari zooplankton, lumut, crustacea kecil sejenis kutu …

Read More »

Ketuk Dasar Menduga Ikan Baung

ikan baung menggunakan sailang rod ultralight dengan gewang diver

Jumaat, 17 ogos 2018. Saya dan sahabat saya Ky Reii telah pergi satu trip memancing spesies dasar yang agresif. Oleh kerana sering kali tercabar dengan keganasannya berdasarkan pengalaman yang lalu membuatkan saya ingin menduga kembali spesies bermisai ini menggunakan setup yang berlainan. Mengenali Ikan Baung SPESIES Hemibagrus Nemurus atau lebih kita kenali sebagai ikan Baung merupakan spesies ikan air tawar yang …

Read More »

Memukau Serigala Sungai Dengan Spoon

lyee-caster-menggunakan-micro-spoon-kanicen-nix-grenti-strike-red-eye-memburu-sebarau-sungai

Ikan sebarau atau dikenali juga sebagai Hampala adalah sejenis ikan serigala sungai yang amat diminati oleh kaki casting. Tidak kira saiz walaupun curut ia tetap memberi tentangan yang hebat. Pelbagai pengalaman dapat kita dengar dari kaki sebarau akan kekuatannya yang tiada tolok bandingan. Teknik memburu sebarau bergantung pada setiap invidividu dan juga kawasan. Ada kawasan penggunaan gewang amat sesuai kerana …

Read More »

Teknik Memburu Haruan Runtu

kanicen nix grenti strike curly tail white

Mungkin ramai yang tidak pernah mendengar ikan Runtu yang juga dikenali sebagai Haruan Runtu. Ia adalah salah satu species yang amat sukar ditemui dan setakat yang kami ketahui ia berada di Sabah dan Sarawak sahaja. Haruan Runtu tidak besar saiznya dan biasanya digelar sebagai ikan curut tetapi sikapnya yang agresif dan menjaga kawasan membuatkan ia seronok untuk diburu sebagai pemancing. …

Read More »

Kadang-Kadang Mancing Ikan Haruan Boleh Kecewa Dibuatnya

trip memancing ikan haruan

Ada orang cakap senang je mancing haruan ni. Nak cakap salah tak jugak, nak cakap betul pun tak jugak. Bagi saya kadang-kadang boleh kecewa apabila apa yang dicari terlucut depan mata. Lagi geram apabila saiz pula memang saiz idaman. Geram sampai bawak balik motor masih terbayang-bayang di kepala situasi yang terjadi. Aduhhhh… Sepanjang perjalanan balik memang ada rasa tidak puas …

Read More »

Seliat-Liat Ikan Pasti Ada Caranya Jika Ada Kepelbagaian Usaha

wawan-peacock-bass-kanicen-nix-sailang-grenti-strike-soft-plastic

Bila bangun pagi, benda yang pertama sekali terfikir di kepala, nak pergi mancing. Kena pula tak kerja. Tapi nak pergi mancing dekat mana?? Berfikir sejenak. “Hmm pergi Tasik Prima je la”, bisik dalam hati. Apa lagi, mandi, siap-siap, start kereta, terus shoot ke tasik prima. Sampai di Tasik Prima dalam pukul 6.45am, hari masih gelap, so apa lagi, siapkan barang …

Read More »

Teknik Memancing Ikan Tamok

Ikan Tamok? Nama saintifik bagi ikan ini ialah Ellochelon vaigiensis. Dikenali sebagai Tamok(Bahagian Selatan Semenanjung Malaysia), dan Loban(Bahagian Utara Semenanjung Malaysia). Ramai yang beranggapan bahawa ikan ini merupakan ikan yang sama bagi spesis ikan Belanak. Mitos yang mengatakan ikan Tamok adalah ikan Belanak yang telah berubah saiz menjadi besar adalah tidak benar. Bentuk fizikal kedua-dua spesis ini berbeza dan dapat …

Read More »

Syoknya Ultralight Fishing Apabila Anda Mula Ketagih

ikan-sebarau-dua-jalus-hampala-double-stripe-kanicen-nix-sailang-red-eye

Jika ditanya pendapat saya kenapa saya jatuh cinta pada teknik pancingan ultralight? Jawapan yang sangat mudah kerana saya inginkan kepuasan yang simple tanpa memaksa diri ketika mencari strike. Memang agak kekok pada mulanya apabila beralih daripada penggunaan rod heavy kepada ultralight. Macam-macam terjadi contohnya gewang jangan cakaplah, banyak yang jadi korban. Tapi itu semua bukan punca pematah semangat. Banyak juga …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo