Tips Memancing

Memukau Serigala Sungai Dengan Spoon

lyee-caster-menggunakan-micro-spoon-kanicen-nix-grenti-strike-red-eye-memburu-sebarau-sungai

Ikan sebarau atau dikenali juga sebagai Hampala adalah sejenis ikan serigala sungai yang amat diminati oleh kaki casting. Tidak kira saiz walaupun curut ia tetap memberi tentangan yang hebat. Pelbagai pengalaman dapat kita dengar dari kaki sebarau akan kekuatannya yang tiada tolok bandingan. Teknik memburu sebarau bergantung pada setiap invidividu dan juga kawasan. Ada kawasan penggunaan gewang amat sesuai kerana …

Read More »

Teknik Memburu Haruan Runtu

kanicen nix grenti strike curly tail white

Mungkin ramai yang tidak pernah mendengar ikan Runtu yang juga dikenali sebagai Haruan Runtu. Ia adalah salah satu species yang amat sukar ditemui dan setakat yang kami ketahui ia berada di Sabah dan Sarawak sahaja. Haruan Runtu tidak besar saiznya dan biasanya digelar sebagai ikan curut tetapi sikapnya yang agresif dan menjaga kawasan membuatkan ia seronok untuk diburu sebagai pemancing. …

Read More »

Kadang-Kadang Mancing Ikan Haruan Boleh Kecewa Dibuatnya

trip memancing ikan haruan

Ada orang cakap senang je mancing haruan ni. Nak cakap salah tak jugak, nak cakap betul pun tak jugak. Bagi saya kadang-kadang boleh kecewa apabila apa yang dicari terlucut depan mata. Lagi geram apabila saiz pula memang saiz idaman. Geram sampai bawak balik motor masih terbayang-bayang di kepala situasi yang terjadi. Aduhhhh… Sepanjang perjalanan balik memang ada rasa tidak puas …

Read More »

Seliat-Liat Ikan Pasti Ada Caranya Jika Ada Kepelbagaian Usaha

wawan-peacock-bass-kanicen-nix-sailang-grenti-strike-soft-plastic

Bila bangun pagi, benda yang pertama sekali terfikir di kepala, nak pergi mancing. Kena pula tak kerja. Tapi nak pergi mancing dekat mana?? Berfikir sejenak. “Hmm pergi Tasik Prima je la”, bisik dalam hati. Apa lagi, mandi, siap-siap, start kereta, terus shoot ke tasik prima. Sampai di Tasik Prima dalam pukul 6.45am, hari masih gelap, so apa lagi, siapkan barang …

Read More »

Teknik Memancing Ikan Tamok

Ikan Tamok? Nama saintifik bagi ikan ini ialah Ellochelon vaigiensis. Dikenali sebagai Tamok(Bahagian Selatan Semenanjung Malaysia), dan Loban(Bahagian Utara Semenanjung Malaysia). Ramai yang beranggapan bahawa ikan ini merupakan ikan yang sama bagi spesis ikan Belanak. Mitos yang mengatakan ikan Tamok adalah ikan Belanak yang telah berubah saiz menjadi besar adalah tidak benar. Bentuk fizikal kedua-dua spesis ini berbeza dan dapat …

Read More »

Syoknya Ultralight Fishing Apabila Anda Mula Ketagih

ikan-sebarau-dua-jalus-hampala-double-stripe-kanicen-nix-sailang-red-eye

Jika ditanya pendapat saya kenapa saya jatuh cinta pada teknik pancingan ultralight? Jawapan yang sangat mudah kerana saya inginkan kepuasan yang simple tanpa memaksa diri ketika mencari strike. Memang agak kekok pada mulanya apabila beralih daripada penggunaan rod heavy kepada ultralight. Macam-macam terjadi contohnya gewang jangan cakaplah, banyak yang jadi korban. Tapi itu semua bukan punca pematah semangat. Banyak juga …

Read More »

Kerja Gila Menarik Ikan Layaran / Sail Fish di Rompin, Pahang Menggunakan Ultralight

Pertama kali mendengar cerita sekitar 2012/2013 dari seorang rakan ada pemancing menarik ikan layaran kat Rompin, Pahang menggunakan tali halus 6lbs. Katanya mat salleh yang buat kerja gila ni datang dari US menggunakan kayak. Wowwww… Biar betul??? Saya agak tertarik dengan cerita ini dan mula membuat research akan kesahihan dimana “betulkah boleh menggunakan tali halus menarik layaran?”. Makin lama membaca …

Read More »

Teknik Memikat Tiger Fish

kanicen-nix-softbaits-tiger-fish-muhammad-zafri

Tiger Fish @ Datnoid merupakan ikan predator/pemangsa yang cukup dikenali di kalangan pemancing,namun begitu spesis ini kian terancam dan mengalami kepupusan. Mendiami kawasan yang bereba dan sangat agresif terhadap spesis-spesis ikan kecil. Diet pemakanan Tiger Fish adalah seperti anak-anak ikan serta anak-anak udang. Cara Tiger Fish menangkap makanan begitu unik iaitu dengan menyedut makanan seolah-olah seperti vakum. Di Malaysia cuma …

Read More »

Teknik Memikat Ikan Belida Menggunakan Soft Baits – Part 2

komander-lemon-tea-ultralight-fishing-kanicen-nix-sengat-ultralight-rod

Assalamualaikum wbt/Salam Sejahtera Soalan 1 dari PM – Boleh abang terangkan bagaimana mahu strike Belida di air kedalaman di bawah 5 meter? Jawapan 1: 1. Selain dari menggunakan Gewang spt minnow bersaiz 7cm ke bawah, blade bersaiz 5cm ke bawah & Viber bersaiz 5cm, saya juga suka menggunakan Softplastic bersaiz 7cm ke bawah. 2. Penggunaan setup UL dan Light amatlah …

Read More »

Teknik Memikat Ikan Belida Menggunakan Gewang dan Soft Baits – Part 1

ikan-belida-clown-fish-with-ultralight-kanicen-nix-ultralight-rod-setup-soft-plastic-onie-kurnia-grenti-strike

Ikan Belida atau Clown Fish adalah antara ikan yang sukar untuk dipujuk jika tidak kena caranya. Ia dikatakan antara ikan yang pemalu kerana kesukaran memakan gewang. Antara cara yang berkesan dan biasa digunakan oleh penggemar pancingan bottom ialah menggunakan anak ikan atau udang. Namun ramai yang masih tertanya-tanya “ikan belida ini makan gewangkah”? Jika benar ia makan gewang bagaimana cara …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo