General Posts / Topik General

PEMILIHAN SOFT FROG MENGIKUT KEADAAN SPOT

Assalamualaikum/Salam Sejahtera, Lama bener saya tidak up artikel dalam ruangan website ini, bukan sahaja kering idea malah sering kumpau kahkah…baiklah pada coretan kali ni saya akan ceritakan sedikit pasal katak lembut (SOFT FROG), jangan ingat lelaki sahaja yang lembut, katak pun ada hokayys. Seperti biasa, ruangan kali ni semestinya ada kaitan dengan ikan kegemaran saya iaitu haruan. Hehe…seperti yang semua …

Read More »

Membottom Ikan Lampam Menggunakan Pancingan Setup Ultralight

ikan-lampan-dengan-rod-sailang

Usah terhadkan penggunaan setup ultralight anda pada casting sahaja. Kadang-kadang kita perlu ubah mood untuk mencari keseronokkan game ultralight. Membottom adalah salah satu cara teknik pancingan yang kian dilupakan lebih-lebih lagi pada pemancing yang suka teknik casting. Lokasi Sampai di lokasi sekitar 6.15 petang. Lokasi yang dituju hanyalah tepi jalan di Parit Dua Timur Sungai Besar dan kawasan berdekatan. Setup …

Read More »

Sukan Memancing Hanya Untuk Lelaki. Siapa Kata?

Umum mengetahui jika sebut tentang memancing, sudah tentu hobi yang mahal ini didominasi oleh kaum lelaki. Memancing dikatakan satu hobi yang lasak dan mencabar dek kerana sesetengah aktiviti yang memerlukan kita untuk meranduk, meredah hutan paya, dan sebagainya. Namun, sukan memancing juga sesuai untuk kaum wanita. Tak percaya? Kita boleh lihat pertambahan bilangan pemancing wanita dan wujudnya kelab-kelab memancing yang …

Read More »

Aku Mancing Sebab Nak Dengar Drag Reel Sahaja

kanicen-nix-sengat-mancing-kerana-ingin-dengar-drag-reel

Pernahkah anda berbisik pada hati anda tujuan anda memancing? Apakah yang anda cari sebenarnya apabila memancing? Terdetik hati ini menulis artikel apabila bertembung dengan rakan pancing lain yang agak konfius dengan politik mancing yang wujud pada masa kini. Di tanyanya soalan pada saya yang berbunyi; Rakan Pancing: “Bang saya ada benda nak tanya abangla kalo tak keberatan nak menjawap. Apa …

Read More »

Pemancing Otai vs Pemancing Moden Umpama Team Manchester United vs Liverpool vs Chelsea vs Manchester City vs Arsenal

pemancing-moden-dan-pemancing-otai

Dunia pancingan kini bertambah rancak dengan lahirnya pelbagai golongan yang terjebak dalam aktiviti memancing tidak kira lelaki atau perempuan dan umur. Generasi baru mengantikan generasi lama yang mewarnai dunia pancingan dengan pelbagai kerenah. Dalam dunia di mana remaja tidak mahu menjadi remaja dan menunding jari menjadi hobi baru bagi otai-otai yang berhujah mengatakan zaman kini di penuhi dengan generasi pengecut. …

Read More »

Memancing Cara Hero Melayu, Tamil dan Cina. Hobi Kita Adalah Sama

Memancing-Cara-Hero-Melayu-Tamil-dan-Cina-Kita-Pemancing-1-Malaysia

Zaman teknologi merubah pelbagai perkara di dalam dunia yang penuh dengan cabaran. Begitu juga dalam industri pancing. Dahulu kita mancing setakat dapat dan bawa balik untuk dijadikan lauk tiada peluang untuk bergambar kerana kamera terlalu mahal dan diluar kemampuan kita. Namun, kini dengan adanya smart phone, camera ala-ala GoPro segala bukti hasil dapat di rekodkan untuk digunakan sebagai salah satu …

Read More »

Perangai Pemancing Yang Paling di Benci

Syarat pertama membaca artikel kali ini ialah jangan terpesong dari niat kami yang sebenar iaitu mendidik untuk kearah yang lebih matang sebagai pemancing. Senyum dan komen tanda setuju dan nyatakan pendapat anda dengan positif. Buang segala negatif yang ada dan minta maaf jika pernah buat kesilapan dengan rakan-rakan yang lain. Seringkali kita dapat perhatikan luahan pemancing yang kecewa dengan sikap …

Read More »

Type of Anglers and Their Emotions

type-of-anglers-and-their-emotions

As an angler we are destined to meet various types of anglers and each one of them having different emotions when it comes to fishing. Their behavior can be seen obviously during fishing activity. Sometime it really funny to see their action but sometime we might end up piss off. Let’s see how many you have encountered and which type …

Read More »

Ultralight Fishing Trip: What To Bring, Not To Bring?

ultralight-anglers-ultralight-fishing-gears

Going on a fishing trip can be really fun and sometimes we forget things that we supposed to bring which can lead to stressful. We always got caught up with what we need to bring and not to bring. No matter what we need to set a straight mind where light and easy is the most important things for any …

Read More »

Apakah Yang Paling Penting Apabila Keluar Memancing?

Sukan memancing telah berkembang amat pesat sejak 5 tahun yang lepas. Kini dimana-mana anda boleh melihat adanya kaki pancing. Dahulu ia lebih pada rekreasi kini ia lebih dari itu kerana ada yang menjadikan ia sebagai punca pendapatan. Persoalannya sekarang ialah apakah yang yang dicari oleh kaki pancing ini? Ilmu? Berkawan / Tambahkan Kawan? Port mancing? Skills? Kepuasan? Cabaran? Jika benar …

Read More »

Responsive WordPress Theme Freetheme wordpress magazine responsive freetheme wordpress news responsive freeWORDPRESS PLUGIN PREMIUM FREEDownload theme freeDownload html5 theme free - HTML templates Free Top 100+ Premium WordPress Themes for 2017 Null24Món ngon chữa bệnhCây thuốc chữa bệnhNấm đông trùng hạ thảo